Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

К. Петков: Американският газ е в пъти по-евтин, но сега търсенето е огромно

От 1 юли България ще получава газ от Азербайджан в пълния договорен обем, независимо дали е готова новата връзка с Гърция

К. Петков: Американският газ е в пъти по-евтин, но сега търсенето е огромно

Снимка: Bloomberg LP

Газът от САЩ е в пъти по-евтин, но проблемът е, че в момента търсенето е много голямо, смята българският премиер Кирил Петков. "Всички искат, защото виждат, че газовите доставки от Русия са много рискови, дори и да не им е спрян газът, те не знаят какво ще се случи следващия месец", допълни той.

Пред "Нова телевизия" премиерът посочи, че цената на газа в САЩ в момента е около 26 долара за мегаватчас, а на пазарите в Европа - около 100 евро за мегаватчас. Цената на руския природен газ е около 71-72 евро за мегават, коментира още Петков.

Този голям марж означава, че въпреки увеличените разходи за пренос, втечняването и регазификацията, както и таксите за доставката, цената на втечнения газ от САЩ дори може да бъде по-ниска.

Още по темата

След посещението на Кирил Петков в САЩ е станало ясно, че България има опции по отношение на газа. Цената му, ако не е по-ниска, поне е еквивалентна на тази на "Газром", допълни още премиерът.

Договорите за доставката на два танкера втечнен газ от САЩ за България са подписани директно с американска компания, но Петков отказа да посочи коя е тя, защото условията за нас са много добри и не иска да я постави в конфликт с други клиенти. Корабите вече са тръгнали към България и е къде ще акосстират, както и каква е цената доставките. 

Кирил Петков анонсира още, че от 1 юли България ще получава газа от Азербайджанв пълния му договорен обем, независимо дали новата връзка с Гърция (IGB) е готова. Споразумението между двете страни вече е подписано, гарантира още премиерът.

Припомняме, че предишното ръководство на "Булгагаз" коментира, че преди да е готов интерконекторът между Комотини и Стара Загора, Азербайджан няма да ни доставя договорения газ в пълен обем. В договора, подписан преди близо десетилетие, като входна точка на газа беше посочена именно IGB. Заради това условие в договора досега Азербайджан доставяше около 1/3 от договорените 1 млрд. куб. метра природен газ годишно.

Подписаното споразумение обаче е показало, че трасето не е било фактор, допълни още Петков.

Премиерът отбеляза още, че има принципно съгласие от ЕК, че България също ще получи дерогация по отношение на петролното ембарго за Русия.

По статията работи: Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (19)

   1| 2    
0
 
0
 
19
преди 1 месец
0
 
0
 
18
Pyramid до: khao
преди 1 месец
АбреКуре, ти добре ли четеш или? Еййй, аман отпромити мозъци.
2
 
2
 
17
0pk
преди 1 месец
Eee, цели 2 танкера бре! Поне за 5 год. напред количества са това! :D
0
 
4
 
16
zelka007 до: cherney
преди 1 месец
Да! Благодаря! Точно така е! Гледах последно за транзита през гръцко колко излиза приблизително и цената на руският колко е, и понеже са в кубични метри, въпреки че си ги преизчислих в мегават/час съм го написал в грешната мерна единица ... :)))
1
 
2
 
15
julian12 до: cherney
преди 1 месец
Няма профилна снимка
ЗелКата няма идея какво пише.

Още от Енергетика
ВАС отмени отказа на намеренията за добив на газ в блок "Добрич"