Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

КНСБ: Около 5 млрд. лева е натрупаният дефицит в енергетиката

С продажба на активите може да се покрият дълговете, но синдикалистите настояват това да не се отрази на потребителите

КНСБ: Около 5 млрд. лева е натрупаният дефицит в енергетиката

Снимка: Investor.bg

В енергетиката се е натрупал дефицит от 5 млрд. лева. Това съобщи председателят на Националната федерация на енергетиците към КНСБ Георги Петров по време на журналистическия семинар "Жизненият стандарт - във фокуса на медиите" в Белчински бани, цитиран от БТА.

Още по темата

Синдикалистът изчисли, че в Националната електрическа компания (НЕК) натрупаният дефицит до миналата година е 4 млрд. лева.

"Сега е париран на едно ниво, но той не намалява значително", посочи Георги Петров и допълни, че заради високата цена на емисиите натрупаният дефицит към края на миналата година в "ТЕЦ Марица изток 2" е 1 млрд.лева.

Енергийният експерт към КНСБ Антон Иванов обясни, че голяма част от натрупаните 4 млрд. лева задължения в НЕК са заради пропаднали инвестиционни инициативи, включително и за проекта АЕЦ "Белене". Според него регулаторният дефицит възлиза на 1,8 млрд. лева, но общото задължение на НЕК е 4 млрд. лева.

"Ако се строши колата по пътя, всички задължения стават изискуеми", отбеляза Иванов. По думите му Фонд "Сигурност на електроенергийната система" много трудно успява да компенсира текущите задължения. Старите задължения, натрупали се с години, остават непокрити от фонда.

Антон Иванов смята, че няма как толкова големи задължения да бъдат прехвърлени към потребителите. Той е на мнение, че единственото решение за покриване на тези задължения е активите да се продадат. Държавата също няма как да ги плати, защото Европейската комисия няма да разреши подобна намеса, защото се счита като държавна помощ, която не е позволена.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров е категоричен, че няма как пазарът да реши този проблем, което означава, че тези 5 млрд. лева ще бъдат прехвърлени на хората или на икономиката.

"Ако ги върнем към пазара като активи, може да се подценени, някои може да даде 2 млрд. лева, но даде ли тези милиарди, той ще ги изкара от нас", заяви синдикалния лидер. Той е убеден, че ако държавните енергийни дружества се продадат и станат частни, най-вероятно ще се повиши цената на тока. Димитров твърди, че в момента КЕВР може да потиска цената на тока към държавните дружества, но към частните не може.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
0
 
0
 
11
0pk до: Sokratus
преди 4 дни
30г. чакаме такива кадърни като тебе да дойдат да управляват, пък те като дойдат все БКП им е виновно за собствената им "кадърност" :D
Още си чакам нобеловата награда, да знайш! :]
1
 
1
 
10
Sokratus до: Mavi Goz
преди 5 дни
Другарю МавиГъз,
През 2001 година НЕК е била на печалба от над 200 млн лв и почти без дългове! През 2018 е на загуба от 75 млн лв и над 4 млрд лв дълг!
От 2001 година управляват само издънки на БКП - НДСВ, БСП, ДПС, ГЕРБ!
Та освен, че на вас все някой друг ви е виновен за вашата некадърност, нещо умно и вярно можеш ли да напишеш Другарю?
1
 
2
 
9
MyPr0gres до: Mavi Goz
преди 1 седмица
Темата е доста дълга и като цяло за доста от нещата си прав, но вече минаха 30 години. Мислиш ли, че всички от Европа са ни виновни? Това което е било преди 30 години се е построило на базата на модел, който се разруши. Имало е доста позитиви, но в дългосрочен план този модел се оказа неефективен. Друг е въпросът, че можехме да се възползваме от позитивните неща и да променим негативните. За това съм на мнение, че проблемите не идват от Европа, а са вътрешни.
6
 
7
 
8
Mavi Goz до: Sokratus
преди 1 седмица
Що не сметнеш твоите другари с колко мириарда загробиха НЕК с двата братски американски ТЕЦ-а? Щото ако НЕК беше почнал да ти продава тока на цените, на които го купува от тех, ти сега немаше да дрищиш тука, щото немаше да си плащаш тока с това, което изкарваш от писане тука... Я провери на колко НЕК купува тока от клатещите се по 2-3 часа перки на Каварна на същите тия американци от AES и на колко го продават, за да не излязат бесовете по улиците пак и да ви строшат другарските глави с камъни...
И за колко НЕК изкупува преференциално по задължителни зеленяшки евродирективи тока на твоите другари с мерните плочки и за колко ти го продава на тебе, за да можеш да дрищиш на воля политическите си ***? И колко плаща за квоти, за да храни брюкселското зеле да твори светлото комунистическо зелено бъдеще?
Не знам къде са БКП и ДС сега, но преди 30 години оставиха България с могъща енергетика. Разликата от тогава и сега се дължи на твоите другари!
5
 
7
 
7
Mavi Goz до: Sokratus
преди 1 седмица
Ако Белене и Цанков камък беха потопили НЕК, камъкът щеше да е ясно очертан и с постоянно тегло, муньо! А дълговете на НЕК растат като снежна топка ежедневно! Не само НЕК, а целата ни икономика я давят евроатлантизма и еврозеленяшките директиви на политически го вна като тебе!
Щото ако Белене беше пуснат, със сичките проблеми и криволици до сега, вече щеше да прави ток и да връща кинти. И Цанков камък, със сичките му перипетии, вече работи, връща и носи нещо полезно, защото е уникално хидротехническо съоръжение:

https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Цанков_камък

Твоите другари са проблемът, защото ако беха успели да го прецакат както Белене, сега и Цанков камък щеше да е една ръждясващо гробница върху инвестирани и отебани милиарди левове! Твоите другари не се занимават с изграждане на енергетика и енергийна инфраструктура, а с нейното унищожаване! Четири работещи без проблеми блока в Козлодуй положихте в жертва на евроатлантизма. Щехте и шестте, без да се замислите, ама нещо се объркаха плановете. Харизахте енергоразпределението на чужди пладнешки разбойници и ако не беше пожарникарчето се разбесняло преди десетина години, сега и кабели немаше да са останали, като след приватизацията на Балкан, а и да им плащаме съдебноприсъдени неустойки...
Виж, за самолети от 1970 г., с които да плашите на Путин срамните въшки, намерихте алафрангата 2-3 млрд. и никой не смета колко още ше лапнат и кой ги плаща и за какво...!!! За тех нема да се осчетоводяват дългове - за тех се дере живо месо от хазната, от резерва, щот твоите другари не могат да чакат - парата кеш и веднага, щото Путин с "трети украински" вече е на Дунава...
Да ви се рем и на "къдорността", и на акъла...!

Още от Енергетика
DEPA: Завърши лицензирането на интерконектора Гърция-България