IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bosch плаща среден бонус от 2000 евро на служителите си

Конкурентите Continental и ZF Friedrichshafen обаче замразяват временно политиката си за годишни бонуси за работниците

22:15 | 15.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Устройството за анализ на тестове за коронавирус на Vivalytic, разработено от Bosch Healthcare Solutions GmbH. <em>Снимка:&nbsp;&nbsp;Andreas Gebert/Bloomberg</em></p>

Устройството за анализ на тестове за коронавирус на Vivalytic, разработено от Bosch Healthcare Solutions GmbH. Снимка:  Andreas Gebert/Bloomberg

Служителите на Bosch могат да очакват извънредно плащане на бонус от средно 2000 евро въпреки спада в автомобилното производство по време на коронавирусната криза. Най-големият автомобилен доставчик в света плаща на своите служители на колективен договор в Германия средно 39 процента от месечната заплата, като плащането ще се извършва със заплатата в края на април, предава DPA.

Общият обем е около 113 млн. евро. От мярката ще спечелят около 56 600 служители. В Bosch през миналата година някои подразделения, като за домакинските уреди и електроинструментите, смекчиха спада на продажбите в автомобилния сектор.

Служителите на най-големия конкурент Continental обаче остават с празни ръце. „Съгласихме се заедно с представителите на служителите да прекратим глобалната схема за споделяне на печалба на служителите за изминалата финансова година", заяви говорител. В основата на решението е продължаващата криза в автомобилната индустрия и все още много нестабилната пазарна среда.

Временното спиране на плащанията на бонуси щяло да бъде важен принос за осигуряване на целовите разходи на компанията и засилване на конкурентоспособността и бъдещата жизнеспособност на Continental. Освен това концернът отмени изплащането на дивиденти. За разлика от групата на Bosch Continental се срина дълбоко в зоната на загубите.

И при третия по големина германски поддоставчик, ZF Friedrichshafen, бонусното изплащане за служителите се отменя. В нормални години служителите на ZF получават бонуси в размер на между 1000 и 1500 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още