IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Covid ваксини за всички варианти на вируса се очакват до април

Moderna може да предостави на регулаторите специфична за омикрон ваксина през март

17:34 | 17.01.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Nathan Laine/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Вероятно към началото на април ще има следваща генерация ваксини, които ще покриват всички известни варианти на коронавируса засега. Това каза по БНР Илко Гетов, българският представител в Европейската агенция по лекарства.

„Европейската агенция по лекарствата призовава производителите на ваксини да започнат работа по създаване на версия 2 на иРНК ваксините, които да са специфично създадени и за делта, и за омикрон“, поясни той.

Относно сроковете за поставяне на бустерните дози Гетов посочи, че Европейската агенция по лекарствата е разрешила и е записано в продуктовата характеристика на ваксините, че от шестия месец нататък може да се прилага бустерна доза. В допълнение на тази информация Съветът по ваксинопрофилактика има становище, че бустерна доза може да се прилага след третия месец за иРНК ваксините и след втория месец за аденовирусната ваксина на Janssen. За ваксината на AstraZeneca не е разрешено прилагането на бустерна доза. 

„Бустерните дози се приемат по-леко. По-бурна реакция след бустерна доза означава, че към момента на поставяне човекът е имал защита и това е подсещане за неговата имунна система“, каза специалистът.

Междувременно днес от производителя на ваксината Moderna обявиха, че очакват да предоставят на регулаторите специфична за омикрон ваксина през март. Изпълнителният директор на компанията Стефан Бансел, който участва на събитие, организирано от Световния икономически форум, обяви, че компанията ще излезе с данни за своя специфична за омикрон бустерна ваксина срещу Covid-19 през март. Той отбеляза, че все още се работи върху ваксината, насочена конкретно към силно заразния коронавирусен вариант.

Ако омикрон продължи да бъде по-широко разпространеният вариант на инфекция с Covid-19 през следващите няколко месеца, то производителите на ваксини, включително Moderna и Pfizer, би трябвало да пуснат специфични ваксини за него през март или април. Тогава светът вероятно ще гледа на тези ваксини, като на основни Covid ваксини, освен ако не се появи друг по-мощен и заразен вариант на коронавируса.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
neon7
преди 2 години
Ново капанче за наивници. Пазете се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
sando1
преди 2 години
Чорбанов ли ги прави?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Искаш да се отървеш само с по един бустер за всяка ваксина? Няма да стане. Бустерите ще си вървят като тези на фазера, регулярно през все по-кратки интервали. На всеки ще се полага безплатно абокадо, за да не го направят на решето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
мхм , не зная точно колко са буквите в гръцката азбука , ама ако ги умножа по три / две плюс бустер /, ше заприличам на таралеж ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още