IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

DAX е готов да излезе от меча територия

Германският измерител е успял да компенсира загубите от 20% от последното си дъно

12:33 | 07.04.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Германският водещ индекс DAX е напът да излезе от меча територия, след като успя да нарасне с 20% спрямо дъното си от миналия месец, достигнато заради опасенията около разпространението на коронавируса в Европа, съобщава Bloomberg.

Експортно ориентираният измерител, който отписа до 40% по време на разпродажбите, започнали в края на февруари, успява да се възстанови през последните седмици на фона на сигналите, че заразата е достигнала пика си в някои от най-тежко засегнатите части на Европа. В същото време данните от Китай за индекса на мениджърите по поръчките говорят за V-образно икономическо възстановяване.

Минути преди 12:30 ч. българско време индексът на борсата във Франкфурт напредва с 3,24%.  Зелена вълна е обхванала и останалите водещи измерители във вторник. Британският FTSE напредва с 2,04%, а френският CAC прибавя 2,85%. От своя страна италианският показател FTSE MIB записва ръст от 3,73%, а паневропейският STOXX 600 – от 2,19%.

„Настоящият скок на фондовите пазари залага на по-скоро оптимистичен сценарий за кривите на заразата с Covid-19 и бързо възстановяване на световната икономическа активност. Оттук е логично да наблюдаваме индексът DAX да се представя по-добре“, посочва Фредерик Хилднер, портфолио мениджър на Salm-Salm & Partner.

Възстановяването на германския показател от дъното му при закриване на сесия, достигнато на 18 март, се дължи основно на книжата на Fresenius SE & Co, Infineon Technologies и Allianz, които поскъпват със съответно 43%, 40% и 39% за периода.

С последното си увеличение DAX свива спада си от 2020 г. до 21% - в съответствие с представянето на STOXX 600.

„Икономическият ефект тепърва трябва да се види и може отново да осуети скорошното възстановяване на цените“, посочва анализаторът Андрас Липков, според когото последното възстановяване е по-скоро техническо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
Colossus
преди 3 години
Краят на света се отлага, няма да се случат прогнозите на някои коментатори тука :)))) В началото на другата година може да очакваме чисто новите рекорди на индексите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още