IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган иска да изгони от Турция западните посланици, защитили Осман Кавала

Това са представителите на САЩ, Германия, Дания, Финландия, Франция, Нидерландия, Швеция, Канада, Норвегия и Нова Зеландия

15:34 | 21.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че страната му не може да си позволи да приема на своя територия посланици на десет държави, включително САЩ и Германия, които призоваха за освобождаването на бизнесмена Осман Кавала.

„Тези, които защитават тази издънка на Сорос, се опитват да го освободят. Казах на нашия външен министър, че не можем да си позволим лукса да приемаме тези хора в нашата държава“, каза Ердоган, имайки предвид милиардера финансист Джордж Сорос.

В началото на седмицата стана ясно, че Турция е привикала посланиците на десетте държави заради искане за освобождаването на Кавала, който остава в затвора четири години след като бе обвинен в опит за сваляне на правителството.

Това са представителите на САЩ, Германия, Дания, Финландия, Франция, Нидерландия, Швеция, Канада, Норвегия и Нова Зеландия.

Кавала е обвинен в участие в провалилия се опит за преврат от 2016 г. срещу правителството на президента Реджеп Ердоган и връзки с мрежата от последователи на проповедника Фетхуллах Гюлен, обвинен в организирането му.

Последният коментар на Ердоган бе направен по време на връщането на президента от посещение в Африка, подчертавайки продължаващата важност на случая и силното му политизиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още