Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС пласира първа емисия ценни книжа по програмата EU-Bills

Краткосрочните емисии са по-гъвкави и осигуряват нужното финансиране в по-кратки срокове

ЕС пласира първа емисия ценни книжа по програмата EU-Bills

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) съобщи за емитирането на първите ценни книжа по програмата EU-Bills на обща стойност 5 млрд. евро. На 10 септември Брюксел е пуснал тримесечни ценни книжа с падеж 3 декември 2021 година на стойност 3 млрд. евро и шестмесечни с падеж 4 март 2022 година на стойност 2 млрд. евро.

Набраните средства ще бъдат насочени към финансиране на програмата Next Generation EU, по която се отпускат средства за възстановяване на европейската икономика след пандемията от коронавируса.

Акцентът на новата схема е зелена икономика и проекти за подобряване на качеството на социалните и здравните услуги, както и на образованието.

Още по темата

"Можем да емитираме книжа по EU-Bills всеки месец и сега ЕК разполага с евтино и ефективно мостово финансиране на свое разположение", коментира по повод аукциона комисарят по въпросите на бюджета Йоханес Хан, цитиран от пресцентъра на ЕК.

Според разчетите на Брюксел новите краткосрочни ценни книжа ще привлекат повече инвеститори към капиталовия пазар на ЕС и така ще подсилят и позициите на еврото.

Емисията книжа е пусната през платформата на Banque de France, която беше избрана още през май 2021 г. Те ще бъдат листнати на фондовата борса в Люксембург за вторична търговия.

В началото на юни от ЕК съобщиха, че планират пласирането на дългосрочни облигации на стойност 80 млрд. евро до края на годината, както и на краткосрочни ценни книжа за няколко десетки милиарда евро (спрямо нуждата от финансиране), за да подкрепи програмата Next Generation EU.

Краткосрочните емисии са една от основните алтернативи на финансиране в стратегията на ЕС през последните месеци. Те са по-гъвкави и осигуряват финансиране на проекти в по-бързи темпове, допълват още от Брюксел.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Берлинското летище е финансово подсигурено само до февруари