Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Франс Тимерманс: Човечеството е част от природата

Един на всеки осем смъртни случаи в Европа се свързва със замърсяването, смята комисарят

Франс Тимерманс: Човечеството е част от природата

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Човечеството е част от природата, не можем да се разделим и от едната страна да са хората, от другата - природата, заяви зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс при представянето на план за действие на Брюксел за нулево замърсяване. Да бъдем климатично неутрални означава не само нулеви въглеродни емисии, но и нулево замърсяване, каза той.

"За да създадем нетоксична околна среда, трябва да видим всички източници на замърсяване - колите, които караме, начинът, по който обработваме земите, пестицидите, които използваме, как отопляваме, вентилираме и захранваме с енергия домовете си, дори и шума който създаваме", заяви Тимерманс, цитиран от пресслужбата на Брюксел.

Още по темата

Според него това е от ключово значение за подобряването на живота на европейците - към момента 1 на всеки 8 смъртни случая в Европа се свързва със замърсяването. Редица форми на рак, сърдечно съдови и респираторни заболявания се предизвикват от замърсяването, коментира комисарят.

Замърсяването е сред водещите фактори и за загубата на биоразнообразието. Заради отпадъци от различен характер застрашени от изчезване са 1 млн. от 8 млн. растителни и животински видове. Ситуацията може да се влоши, ако не бъдат предприети действия, препоръчват от Брюксел в своя план.

Според Тимерманс водещ принцип трябва да бъде да не мърсим - когато отпадъците станат недопустими в нашите действия и съзнание, замърсяването ще може да бъде контролирано и почистено, ако все пак се появи.

Нулевото замърсяване е от ключово значение за изпълнението на Зелената сделка, категоричен е още комисарят, отговарящ за действията по климата. Част от мерките са свързани - например чист обществен транспорт или ходенето пеша са част от действията за намаляването на замърсяването на въздуха, но и ще помогнат за борбата с климатичните промени.

В плана за действие на ЕК в тази насока са планирани няколко мерки до 2030 година, сред които подобряването на качеството на въздуха (с 55%), подобряване на качеството на водите, включително и чрез намаляване на пластмасовите отпадъци в морето (с 50%) и подобряването на качеството на почвите чрез използването на по-малко пестициди.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Човечеството е част от природата !!!Не трябва да се забравя.. и да добавя че всички природни закони са предимство пред всеки един от човешките.

Още от Европа
Европейските борси се оцветиха в червено и в последния ден от работната седмица