Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Изваждането на лигнитните въглища от енергийния микс на ЕС трябва да е с приоритет

Замяната на въглищата в Германия, Полша и Чехия с ВЕИ до 2032 г. няма да увеличи разходите за производство на електроенергия в региона, посочва мозъчен тръст

Изваждането на лигнитните въглища от енергийния микс на ЕС трябва да е с приоритет

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Замяната на лигнитните електроцентрали в Германия, Полша и Чехия с възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) до 2032 г. не увеличава разходите за производство на електроенергия в региона, сочи ново проучване на мозъчния тръст Agora Energiewende и Forum Energii.

И за трите страни от европейския триъгълник на лигнитните въглища разходите за производство на електроенергия няма да се увеличат, ако те закрият електроцентралите, работещи с въглища, по-бързо от сега действащите планове. Това означава, че Германия, Полша и Чехия могат значително да намалят емисиите на въглероден диокдис (CO2) без допълнителна финансова тежест за потребителите на енергия. 

Още по темата

Освен това ускореното премахване на лигнитните въглища в региона на Централна Европа ще намали вноса на електроенергия. Тъй като съседите на въпросните три страни имат по-висок дял на ВЕИ с ниски пределни разходи в техните енергийни миксове, Германия, Полша и Чехия ще се възползват от по-ниските цени на едро на електроенергия.

Полша и Чехия могат да предпочитат тази по-евтина енергия от своите съседи пред собствените си източници. Следователно промяната на производствения микс като последица от закриването на лигнитните електроцентрали ще окаже значително влияние върху нивото на внос и износ на електроенергия, изтъкват на своя сайт Agora Energiewende.

„Нашият анализ показва, че до 2032 г. координираното закриване на лигнитните въглища е реалистично и рентабилно и ще доведе до 50-процентно намаление на емисиите на CO2 от производството на електроенергия в региона. Това е неизбежен процес ”, изтъква д-р Йоана Мачковияк-Пандера, главен изпълнителен директор на Forum Energii.

„Този ​​проект може да се превърне във водещ проект за европейската Зелена сделка, символ на добро регионално сътрудничество по отношение на енергийната сигурност. За да се случи това, имаме нужда от сътрудничество и координирани действия между Варшава, Берлин и Прага “, подчертава Мачковияк-Пандера.

В момента Европейската комисия (ЕК) работи по цялостен план за увеличаване на климатичната цел на ЕС относно дела на ВЕИ до 2030 г. „Това неизбежно ще изисква по-бързо постепенно премахване на лигнитните електроцентрали от първоначално планираното, тъй като от всички изкопаеми горива лигнитните въглища отделят най-много CO2 ”, изтъква д-р Патрик Грайхен, директор на Agora Energiewende.

„Повече от всякога е необходима регионална координация за това как можем да трансформираме европейския триъгълник на лигнитните въглища и да инициираме планирано премахване на въглищата“, добавя той.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
0
 
1
 
12
khao до: nobel
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
минава за ирония и подигравка... баси, всичко трябва да ти се обяснява. много си злеее
2
 
0
 
11
nobel до: Achtung
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ще ми бъде интересно да ми покажеш къде е третата релса на нашето метро
1
 
2
 
10
Achtung до: nobel
преди 1 месец
Няма профилна снимка
1 и 2 линия на метрото са с долно токозахранване от трета релса, но такива са повечето метро системи примерно в САЩ и голяма част от Европа, не е вярно, че само руски влакче та може да се движат по тях. Пуска се конкурс, дават се няколко стотин милиона лева и кеф ти Сименс, кеф ти КАФ, кеф ти Бомбардиер, пък ако си фен на партията разбира се най-добрите CRRC. Колкото до Козлодуй от малко повече от година не се зарежда само с руско гориво, ами и с демократично от САЩ, дано само не стане някой фал с това насилване на техниката върху която пише сделано в СССР ама той облака до Вашингтон няма да стигне, тъй че да му мисли .....
2
 
1
 
9
nobel до: nobel
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Пропусна да кажеш, че новите влакчета за метрото ще са само за новите линии. За старите няма как да стане, защото са с друго захранване
1
 
2
 
8
nobel до: zelka007
преди 1 месец
Няма профилна снимка
С тая скорост, с която сме тръгнали на оправия няма да сме живи да я дочакаме

Още от Европа
Европейският парламент отново настоя за мерки относно визите на българи за САЩ