IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жан-Клод Юнкер е обезпокоен от забавянето на италианската икономика

Председателят на Европейската комисия изрази надежда, че правителството ще вземе мерки за ускоряване на растежа

16:22 | 02.04.19 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че е леко обезпокоен от забавянето на италианската икономика и изрази надежда, че правителството ще вземе мерки за ускоряване на растежа, предаде AP, цитиран от БТА.

Юнкер говори днес на съвместна пресконференция в Рим с премиера на Италия Джузепе Конте. Италианските власти трябва да положат усилия, за да поддържат растежа жив в Италия, заяви той.

Съветите на Юнкер идват след публикуването на вчерашния специален доклад за Италия на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Според доклада италианската икономика ще се свие с 0,2 процента тази година и експертите призоваха за смели реформи за справяне с ниската производителност, както и за заличаване на социалните и регионални неравенства.

Докладът на ОИСР бе особено критичен към схемата, подкрепяна от Движение "Пет звезди", за "граждански доход".

Според експертите на ОИСР има риск така хората да бъдат лишени от стимул за участие в различни инициативи за намиране на работа и квалификация.

ОИСР прогнозира, че финансите на Италия ще се влошат през тази и следващата година, като дългът и бюджетният дефицит на страната ще нараснат заради рецесията и по-големите държавни разходи. 

Организацията, чиято централа е в Париж обяви, че дефицитът на Италия ще се повиши до 2,5 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) през тази година, което е над заложената цел от 2 процента, одобрена от Рим и Брюксел през декември.

Италианската икономика ще се свие с 0,2 процента през тази година, според ОИСР, което потвърждава прогнозата от миналия месец, преди да нарасне с 0,5 процента през 2020 година.

Политическата несигурност и високите разходи по заемите ще намалят положителния ефект от предприетата експазионистична политика на коалиционното правителство, съставено от Движение "Пет звезди" и "Лигата", предупреждава ОИСР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
majnata
преди 5 години
Две бързи от шишето във вътрешния джоб ... докат го стегне ишиаса ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 5 години
Явно днеска не се е почерпил достатъчно, и затова е обезпокоен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още