IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон: Не е възможно голямо отлагане на Brexit

Причината е наближаващият вот за Европейски парламент

15:21 | 03.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Не е възможно Европейският съюз да предложи на Великобритания голямо отсрочване на датата за Brexit заради наближаващите избори за Европейски парламент, заяви днес британският министър на международната търговия Лиъм Фокс, цитиран от Ройтерс. 

Фокс каза, че все още е „напълно възможно“ Великобритания да напусне общността, както е предвидено на 29 март, но удължаване на действието на преговорния период в член 50 може да е необходимо, за да се осъществи гладко излизане от блока.

Министър-председателят Тереза Мей каза по-рано през седмицата, че удължаването не трябва да е по-дълго от края на юни. Едва дни по-рано обаче тя категорично не приемаше възможността за каквото и да е отлагане. 

Запитан как би реагирал, ако ЕС настоява за удължаване с 21 месеца или 2 години, Фокс каза пред телевизия BBC: „Бих бил шокиран, защото мисля, че всъщност това не е възможен изход“. 

Междувременно ирландският премиер Лио Варадкар заяви на свои министри, че е много вероятно датата на излизането на Великобритания от ЕС да се отложи от 29 март за юни,  пише в. Sunday Independent. „Премиерът ни каза в частен разговор, че е много вероятно да има удължаване до юни", каза източникът.

Говорител на ирландското правителство отказа да коментира новината, но заяви, че кабинетът се съсредоточава „единствено върху осигуряването на споразумение“ и напомни изказване на Варадкар, че Brexit на 29 март без споразумение или без удължаване на датата е слабо вероятен.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още