IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мей се опитва да свика трето гласуване на споразумението за Brexit в петък*

Британският премиер Тереза Мей е казала днес пред депутатите от своята Консервативна партия, че ще подаде оставка, ако сделката й за Brexit бъде одобрена

19:50 | 27.03.19 г.
<p>
	Британският премиер Тереза Мей. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Британският премиер Тереза Мей. Снимка: Архив Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей се опитва да свика в петък ново гласуване на договореното от нея споразумение за излизането на страната от Европейския съюз, предаде Ройтерс, като се позова на депутат от управляващата Консервативна партия, съобщава БТА.

Той уточни, че всичко ще зависи от председателя на Камарата на общините Джон Бъркоу.

По-рано в сряда Бъркоу отново предупреди правителството, че не може да подложи сделката на Мей за Brexit на ново гласуване, освен ако в нея не бъдат внесени съществени промени.

Долната камара на британския парламент вече отхвърли споразумението с голямо мнозинство през януари и по-рано този месец.

Министърът за Brexit Стивън Баркли внесе днес предложение за провеждане на заседание на Камарата на общините в петък, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията определя това като най-ясния знак, че британското правителство планира трето гласуване на сделката на Мей.

Долната камара на британския парламент може да заседава в петък, ако реши.

Междувременно британското правителство на премиера Тереза Мей претърпя неуспех в опита си да спре "ориентировъчните гласувания" в парламента тази вечер по възможни алтернативи на договореното от нея споразумение за напускането на ЕС.

Камарата на общините реши с 331 срещу 287 гласа да проведе по-късно днес т. нар. "ориентировъчни гласувания", които нямат обвързваща сила.

Правителството се обяви против тези гласувания с мотива, че те ще създадат "обезпокоителен прецедент".

Ако споразумението за Brexit не бъде одобрено тази седмица, Лондон ще има срок до 12 април да предложи нов план или да реши да напусне без споразумение. Ако Мей получи одобрение тази седмица, датата на напускане ще бъде 22 май.

Британският премиер Тереза Мей е казала днес пред депутатите от своята Консервативна партия, че ще подаде оставка, ако сделката й за Brexit бъде одобрена от парламента, предаде Ройтерс, като се позова на законодатели, присъствали на срещата.

Мей не е посочила конкретна дата, но е оставила впечатление, че ще се оттегли "доста скоро", каза един от тях.

Според негов колега Мей е говорила много емоционално.

Тереза Мей признала на срещата, че е налице желание "за нов подход, за ново лидерство" в следващата фаза от преговорите с ЕС, която ще определи бъдещите отношения между Лондон и Брюксел. "Няма да преча", е заявила Мей, цитирана от своята канцелария, предаде Франс прес.

*Информацията е допълнена към 20:28 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още