IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На "Северен поток 2" все още му остават месеци, преди да започне доставки

Можем да очакваме забавяне от европейските институции с месеци, но пълно спиране на проекта, поне засега, е много малко вероятно

13:47 | 05.11.21 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

На „Северен поток 2“ може да са му необходими още няколко месеца, за да се разчистят оставащите пречки, преди да започне да доставя газ за Германия и да влезе в помощ в борбата с енергийната криза на континента, посочва Bloomberg.

Проектът, който за пореден път разпали притесненията за контрола на Кремъл върху енергийните доставки за Европа, е напълно завършен и очаква да получи необходимите документи от германските власти. Руският президент Владимир Путин вече обеща да увеличи доставките на газ и каза, че „Северен поток 2“ може да бъде пуснат „на следващия ден“ след регулаторното одобрение.

Газопроводът обаче може да не бъде одобрен до 8 май, ако регулаторите използват цялото време, което им се полага. Тепърва предстои да видим дали бюрократите ще са склонни да ускорят процеса, ако европейските енергийни проблеми продължат.

Растящите цени на енергията, заедно с доставки под капацитета през последните седмици, предизвикаха обвинения от европейските власти, че Русия нарочно намалява доставките, за да увеличи натиска за по-бързото регулаторно одобрение на газопровода.

Политическият компас засега е малко вероятно да се помръдне. Германското правителство под управлението на отиващия си канцлер Ангела Меркел е последователно в подкрепата си за проекта въпреки възраженията на САЩ и някои партньори в Европейския съюз, както и Украйна.

Като се има предвид, че Олаф Шолц и неговата Социалдемократическа партия, която спечели изборите, подкрепят „Северен поток 2“, промяна в политиката на Берлин по въпроса е малко вероятна.

Какво обаче можем да очакваме оттук нататък?

Германското одобрение

Германската Агенция за федералните мрежи има време до 8 януари (в края на четиримесечен прозорец след подаването на документите) да публикува предварително решение за сертифицирането.

Одобрението е сигурно, след като от икономическото министерство в Берлин вече публикуваха оценка миналия месец, според която „Северен поток 2“ не представлява риск за германските енергийни доставки и ЕС.

Заключенията на ЕС

Проекторешението след това ще бъде връчено на Европейската комисия за разглеждане, най-вече за това дали тръбопроводът отговаря на европейските правила, според които бизнесът с транспортирането на газ е отделен от производството и продажбата.

Група високопоставени законодатели от Европейския парламент написаха писмо до еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон миналия месец, предупреждавайки, че „Северен поток 2“ не отговоря на изискванията за това отделяне. Тогава те призоваха за ясно придържане към европейските енергийни закони.

Но заключенията на ЕК не са обвързващи, което ограничава възможността за блокиране на проекта. По-вероятно е да се стигне до забавяне. ЕС разполага със срок от  два месеца за публикуване на заключение, който може да бъде удължен евентуално с още два.

Чак тогава германските регулатори могат да дадат окончателно зелена светлина – което може да изтегли пускането на газопровода чак през следващата година.

„Ако германският регулатор позволи снабдяване утре, доставките ще започнат вдругиден“, каза Путин в Сочи миналия месец.

Политическа подкрепа

Противопоставянето на проекта, най-вече сред източните членки на ЕС като Полша, остава силно. Правителството във Варшава миналия месец призова ЕК да започне разследване за възможно манипулиране на пазара от собственика на тръбата „Газпром“.

На този фон политическата смърт на проекта е почти напълно изключена. Меркел се съгласи в декларация със САЩ, че Германия ще предприеме действия, ако Путин се възползва от енергийния въпрос, но Берлин няма особено намерение да спира газопровода.

Шолц води преговори за формиране на правителство със Зелените и Свободните демократи – две партии, които са категорични опоненти на „Северен поток 2“. Но като най-голяма партия в правителството, социалдемократическата почти със сигурност ще блокира опити за застрашаване на проекта в коалиционното споразумение.

В сряда сълидерът на Зелените Роберт Хабек, каза, че по негово мнение, ако „Северен поток 2“ бъде пуснат, то това трябва да стене само при спазването на всички европейски правила. „Не бих казал, че това е случаят сега и се съмнявам да стане“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Азерски газ може да се достави по руските тръби. "Газпром" не ги спира. Защо не го правят? Отделно, че азерският газ е много малко като количество и на кого по-напред?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
dakl
преди 2 години
Очевидно има заинтерисовани положението в енергетиката на Европа , а от там и на икономиката като цяло , да става все по тежко . На практика изглежда като планиран и организиран колапс на конкурента. Но официално все пак никой не смята самоубийството за престъпление!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
зануленият го кара с подводници до пристанището и после афганистански мигранти с кофи в редичка го префърлят до помпената станция ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
Зеления
преди 2 години
И Германия го пълни от находището до Мюнхен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
ми не знам ... ама газ тече от германия към полша и в момента ... ей са погледнах , mallnow - работи на изход с капацитет 6.310.125 кВтч ... :))) ... който и да го пълни не са руснаци ... :))) ... ако беха руснаци , щеше да е на вход ... ама не е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 2 години
Ти май не разбираш и повечко трябва да ти се обяснява!? Има евтин азерски газ(в момента ЧЕТИРИ пъти по-евтина от руската) за които имаме договор. но вземаме само 30% от полагащото ни се количество. Получаваме толкова малко, защото интерконектора с Гърция не е построен. Не е построен(вече 12 години), защото путин е купил Доган и Шиши и те саботират(не знам как?) процеса. Това го знаят и децата в България, но всички се почесват по главите, бъркат си в носа и като цяло, ден да мине друг да дойде. Най-тъпитe даже пускат язвителни коментари за някакви демократични молекули. Що да чиниш ...... материал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
desperado
преди 2 години
Умствения то капацит е като на зелка наистина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
Зеления
преди 2 години
rofl rofl Зелка кажи сега Ямал кой го пълни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Зеления
преди 2 години
rofl rofl Зелка кажи сега Ямал кой го пълни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 7
zelka007
преди 2 години
хаха ... как да няма алтернатива ... ?! ... на ямал капацитета е свободен ... само гледай как мечтата на импа се сбъдва , масква да спре газът за ЕС , от няколко дена потокът е от Европа към рассия ... и още по-учуден ще останеш , че единственото което ще се случи е да се ограничи потреблението и нищо друго ... :))) ... нито светът ще свърши , нито икономиката ще спре . едни пари ще започнат да отиват на друго място ... не в рассия ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още