IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Никола Саркози отново се яви пред съда

Бившият президент на Франция е обвинен в прекомерни разходи и предполагаемо незаконно финансиране за кампанията му през 2012 г., когато изгуби от Франсоа Оланд

20:45 | 15.06.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Никола Саркози в съдебната зала днес.<em> Снимка:&nbsp;Nathan Laine/Bloomberg</em></p>

Никола Саркози в съдебната зала днес. Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Малко повече от 3 месеца след като беше осъден за корупция, бившият президент на Франция Никола Саркози се яви пред съда днес по друго дело. Обвиненията са за прекомерни разходи и предполагаемо незаконно финансиране за президентската му кампания през 2012 г., когато изгуби от Франсоа Оланд, съобщава AFP.

Саркози е изправен пред обвинения, че е похарчил почти два пъти повече от максималната законова сума от 22,5 млн. евро за президентската надпревара.

Парижкият съд, който гледа делото, се опитва да установи дали той е знаел за системата от фалшиви фактури, която е трябвало да прикрие преразхода.

Пред съда Саркози отрича обвиненията и коментира, че не е участвал в организационни и логистични подробности, защото тогава е бил и действащ президент и е имал други приоритети.

„Пред вас стои човек, който е посветил 40 години от живота си на политиката“, посочил е той, като е описал участието си в над 40 митинги във връзка с кампанията, както и че са му правени многобройни интервюта във вестници и телевизионни предавания между средата на февруари и май 2012 г.

По думите му той „никога“ не е давал никакви директни указания на доставчиците на услуги, отговарящи за организацията на неговите митинги, тъй като се е доверявал на екипа си за това.

Саркози отрича кандидатурата му за преизбиране през 2012 г. да е била организирана в много по-широк мащаб от успешната му кампания през 2007 г., чието финансиране не се поставя под въпрос. „Бих искал някой да ми обясни как моята кампания през 2012 г. е била по-голяма, отколкото през 2007 г.? Това не е вярно. И ако някой го знае, това съм аз!“, посочи той.

Коментарите му са в отговор на заключенията на разследващия магистрат, че Саркози и неговият екип са решили да проведат „грандиозни и скъпи митинги“ през 2012 г. Общите разходи на кампанията се твърди, че са достигнали 42,8 млн. евро.

Разследването обаче не установява категорично дали Никола Саркози е участвал активно в процеса или е поръчал сам извършването на измамни действия.

Още 12 души и компанията, която е организирала кампанията му, са обвинени във фалшифициране, нарушаване на доверието, измами и съучастие в незаконно финансиране.

След няколко скандала френското законодателство от 1990 г. строго ограничи разходите за политически кампании.

Саркози се оттегли от активната политика през 2017 г., но все още има голямо влияние зад кулисите, особено в партията "Републиканците". Френските медии съобщават, че той поддържа редовен контакт с центристкия президент Еманюел Макрон, като Саркози е негов съветник.

Процесът трябва да продължи до 22 юни, като присъдата се очаква да бъде произнесена по-късно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още