IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При Brexit без сделка студентите от ЕС във Великобритания ще плащат 17 хил. паунда годишно

Гратисният период за учене ще е за тези, които започват да следват тази или следващата година, посочи изпълнителният директор на BG Careers Fair Ангел Игнатов

18:37 | 13.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

При Brexit без сделка всички студенти, които са от ЕС във Великобритания, ще бъдат третирани като международни студенти. Те ще следват имиграционни и образователни правила. Това каза Ангел Игнатов, изпълнителен директор на BG Careers Fair, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Има определен гратисен период за учене в страната. Студентите, които започват да учат във Великобритания от тази или следващата година, ще могат да следват правилата за европейски студенти през целия период на своето следване. Това означава и по-ниски такси", посочи той.

Игнатов обясни процедурата след завършване на висшето образование на студенти, който не са от Великобритания. “Всеки студент ще има четири месеца, в които може да остане в държавата. Алтернативата е след тези четири месеца да се сдобие с работна виза”, коментира Игнатов.

"В момента студентите в Англия плащат 9 хил. паунда на година, а тези в Шотландия 1800 паунда, но там таксата се покрива от шотландското правителство. Ако Великобритания напусне ЕС без сделка, таксите трябва да са като за международните студенти – 17 хил. паунда на година. Възможно е Шотландия да направи толеранс за студентите от ЕС”, надява се изпълнителният директор на BG Careers Fair.

Той пресметна, че близо половината от магистрите в британските университети са международни студенти. “Британската държава има интерес да задържат тези студенти. Според статистика на британското правителство около 26 млрд. паунда на година влизат в страната от чуждестранни студенти", допълни Ангел Игнатов.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още