IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Северен поток 2" е силен лост срещу Русия, но някой знае ли как да го използва?

Москва няма да иска да изостави газопровода и вложените в него десетки милиарди, смята германски дипломат

19:10 | 05.01.22 г. 20
<p>
	<em>Снимка: &quot;Газпром&quot;</em></p>

Снимка: "Газпром"

Русия ще загуби десетки милиарди долари, ако газопроводът "Северен поток 2" бъде изоставен и това може да бъде използвано от Европа, за да бъде оказан натиск срещу Москва. Тази позиция изказа бившият посланик на Германия в САЩ Волфганг Ишингер, който днес е председател на годишната Международна конференция по сигурност, която се провежда в Мюнхен.

"Смятам, че газопроводът ни дава много лостове, ако можем да ги използваме умно", коментира той пред CNBC.

"Русия определено има интерес да запази своите източници на доходи от добива и продажбата на газ и петрол за своите партньори в Западна Европа", посочва още Ишингер. Според него Москва по никакъв начин няма да допусне вложените средства в проекта да пропаднат.

Но блокирането на "Северен поток 2" може да причини и резделение в ЕС.

Около 43% от вноса на газ в общността идва от Русия, сочат данните на Евростат. От месеци страните от ЕС са обхванати от енергийна криза, породена до голяма степен от липсата на доставки от природен газ. За част от тях влияние оказва и намаленото подаване на газ от Русия в последните седмици.  Зелените цели на ЕС също увеличават потреблението на природен газ, който се приема за по-чист спрямо останалите изкопаеми горива.

През 2021 година цената на природния газ се повиши повече от 5 пъти и перспективата за бизнеса и домакинствата в Европа не е добра. Скъпата енергия забавя икономическото възстановяване. 

На този фон би било "болезнено" за Европа да ограничи достъпа си до руския природен газ, но Кремъл трябва да бъде подготвен за подобен сценарий, ако се стигне до ескалация на напрежението по границата с Украйна, предупреждава Ишингер.

Бившият германски посланик посочва още, че внимателно трябва да се проследи промяната на тона на Германия спрямо Русия. Бившият канцлер Ангела Меркел имаше по-добри отношения с Владимир Путин от повечето западни лидери. Тя подкрепяше силно "Северен поток 2" и се обяви против санкциите на САЩ срещу проекта, готвени през лятото на миналата година.

Новият кабинет обаче има съвсем различна позиция. Външният министър на Германия Аналена Бербок коментира, че одобрението на газопровода в днешната му форма е невъзможно. Тя също така е изразявала опасения за енергийната сигурност на ЕС и Украйна, които напомнят на забележките на Вашингтон и някои европейски държави.

Засега обаче не е много ясна позицията на останалата част от кабинета, оглавяван от Олаф Шолц. Публикация в ТАСС по-рано днес напомни статия в германския Bild, според която германският канцлер търси "ново начало" на отношенията с Москва и ще вземе под свой контрол този въпрос.

Към момента процедурата по сертифициране на газопровода "Северен поток 2" е спряна, като германският мрежови оператор очаква проектната компания Nord Stream 2 AG да регистрира дъщерно дружество на територията на Германия. След като процесът приключи, Европейската комисия също трябва да се произнесе дали тръбите отговорят на европейските изисквания.

Очакванията са, че газ по газопровода ще потече най-рано от средата на 2022 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

20
rate up comment 1 rate down comment 0
dakl
преди 2 години
за щастие СП е реалност , но не виртуална, каквато е днес енергетиката на някой бивши лидери в международния стокообмен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
точно импе , никой нема да чака газчицата да свърши след 10-15г и тогава да го къдрят какво ще правят ... :))) ... вече си свидетел как големите европейски градове от отопление с газови тецове постепенно преминават на геотермално , дори и у нас ... :))) ... торовите заводи са започнали внедряване на зелен водород ... металургични и стъкларски инсталации вече експериментират с водород ... въобще газчицата ще си я оставят на северна нигерия да си я премята от единият крачол в другият ... и периодично ще цакат с въглеродни квоти за разни неща , които иска да си закупи от Европа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
Норвегия няма капацитет да задоволи пазара, САЩ с тоя темп на добив сред 10 години сами ще трябва да купуват от Газпром. Азия къде я слагаш или я забрави? Американците ще продават там, където са по-големите пари... докато Газпром не ги измести и от Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 6
Императорът
преди 2 години
Напротив, точно байдън ще е. Тоя, дето се крие от собствения си народ и рейтингът му е вече под 30%. Аз пък се обзалагам (жалко, няма как да се провери), че ако байдън и Путин се явят на избори в САЩ, Путин ще спечели !!! Разбира се, ако няма изборни измами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
Не се опитвай за коментираш, нямаш когнитивен капацитет за това. Аз се аргументирах, ти не можеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
7"Императорътпреди 1 часИнвесторът, защо се чувствате длъжни да давате трибуна на всеки кpeтен, който се изказва за неща, от които няма абсолютно никакво понятие?"===============И аз се чудя защо ти дават трибуна, ама ето на - свобода на словото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
на какво ше се обзаложиш ... нямаш нищо атрактивно , дърта корваляга ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
хихи ... импе , нали задаваше един дeбилен въпрос : какво ще стане ако рассията спре газчицата за Европа ... ?! ... един вид , ще видите вие кон боб яде ли ... ми те , спира я ... :))) ... пита се в задачата , аджеба кво става ... ?! ... и кой ще яде шушулките на боба ... м/у другото съм готов да се обзаложа , че LNG и норвежкият тръбен газ ще счупят всичките си предишни рекорди на доставки този сезон ... до 3-4 години ако гъзпром държи повече от 20% от пазарът те пъ на ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Защо издаваш че ме държи за голямата сопа? И как(веророятно от КГБ) разбра за анакондата ми?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
А той ако е само гоол ще го преживее, ама като се нагъне на два-три каата не знам дали ще оцелее. Всичките коремни хирурзи на русия не могат да му помогнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още