IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северин Шван напуска борда на Credit Suisse

Общо трима от борда на банката ще бъдат заменени

18:18 | 21.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Заместник-председателят на борда на швейцарската банка Credit Suisse трябва да напусне само няколко седмици, след като някои акционери заявиха, че ще се опитат да блокират преизбирането му в борда, ако той отново се кандидатира.

Северин Шван, който също е главен изпълнителен директор на фармацевтичната група Roche, е в борда на банката от 2014 г., пише FT.

В последните две години банката трябваше да се справи с няколко скандала и ключови събития, които ѝ струваха скъпо, включително с фалита на компанията за управление на семейни инвестиции Archegos и финансовата група Greensill Capital.

Няколко инвеститори коментираха пред FT миналия месец, че имат опасения относно способността на Шван да ръководи едновременно и банката, и Roche.

Credit Suisse заяви в понеделник, че Шван ще напусне заедно с колегите си Кай Нарголвала и Хуан Коломбас. Последният влезе в борда през миналата година.

„Северин и Кай по-специално заслужават най-високо признание за това, че помогнаха на компанията да премине през някои трудни периоди с ангажираност, постоянство и отдаденост“, казва Аксел Леман, наскоро назначеният председател на борда на банката.

Тримата ще бъдат заменени от бившия главен финансов директор на UniCredit Мирко Бианки, професора от LSE Кейу Джин и бившия главен директор по риска на Wells Fargo Аманда Нортън. Кристиан Гелерстад ще стане заместник-председател на борда на кредитора.

Леман оглави борда на Credit Suisse преди два месеца. Той пое поста от Антонио Орта-Осорио, който подаде оставка през януари, след като наруши правилата за карантина заради Covid-19.

Акциите на Credit Suisse се понижиха с повече от 70 процента, откакто Шван се присъедини към борда на банката през 2014 г.

Източници на FT казват, че Шван е възнамерявал да напусне на годишното събрание на банката през април, но е бил помолен от други членове на борда да преразгледа решението си, за да стабилизира борда.

Нарголвала е в борда на банката от 2013 г. Преди това той беше изпълнителен директор на Credit Suisse. Той е близък съюзник на бившия председател Урс Ронер, който се оттегли от борда миналата година след десетилетие като негов председател.

Коломбас беше избран в борда на Credit Suisse през миналата година. Той е дългогодишен сътрудник на Хорта-Осорио и е работил с него в Santander and Lloyds Banking Group.

Акционерите на Credit Suisse ще гласуват за списъка с номинираните директори на общото събрание на групата на 29 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още