IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тимерманс: Лондон не може да запази ключа, след като излезе от ЕС

Целта до приключването на Brexit е да се допуснат възможно най-малко вреди, смята заместник-председателят на Европейската комисия

23:24 | 02.10.18 г. 2
<p>
	<em>Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, Снимка: Ройтерс</em></p>

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, Снимка: Ройтерс

Великобритания не може да напусне общия европейски дом и да запази ключа от него, за да го навестява по всяко удобно време, заяви заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Франс Тимерманс по време на заседание на Европейския парламент в Страсбург.

„Всички ние имаме задължението да причиним възможно най-малко вреди. Това е интерес на всички европейци, независимо дали са във Великобритания или на континента“, заяви Тимерманс. 

Според него въпросът с границата между Република Ирландия и Северна Ирландия е ключов при преговорите за Brexit и трябва да бъде избегнато възстановяване на границата.

Въпросът за сухоземната граница между Северна Ирландия и Европейския съюз (ЕС) е една от основните пречки за Великобритания да постигне споразумение с Брюксел за гладко и организирано излизане от съюза през март 2019 г.

Британският премиер Тереза Мей заяви, че трябва да бъде сключено специално споразумение за търговските и митнически отношения с ЕС. То трябва да бъде договорено по време на 20-месечен преходен период, в който да се запази сегашното статукво. Чрез него според този план ще се гарантира, че няма да има реална граници между Обединеното кралство и ЕС и няма да има нужда от проверки на стоките, минаващи през ирландската граница.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
red6
преди 5 години
Ами ще ги сменят. Кандидати за бюрократи - бол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
"Лондон не може да запази ключа, след като излезе от ЕС "Не може, що са много.Повечето посланици на ЕС някъде са англичани. Служители на секретните служби МИ6. После върви казвай, че Британия не клати ЕС...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още