IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В ЕС вече под 3-ма души в трудоспособна възраст издържат възрастните над 65 г.

В България съотношението между хората в трудоспособна и пенсионна възраст е най-влошено в Северозападния регион, според Евростат

09:43 | 30.09.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив БТА</em></p>

Снимка: архив БТА

Коефициентът на зависимост в Европейския съюз (ЕС), т.е. броят на работещото по-младо население, което издържа населението в пенсионна възраст (над 65 години) нараства до 34,8% към 1 януари 2020 г. спрямо 25,9% към 1 януари 2001 г., показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Това означава, че вече има по-малко от трима възрастни в трудоспособна възраст за всеки човек на възраст 65 или повече години. В началото на 2001 г. по-малко от четирима трудоспособни са се разпределяли на всеки на възраст над 65 години в ЕС.

Съотношението се очаква да достигне 56,7% до 2050 г. (до когато ще има по-малко от двама възрастни в трудоспособна възраст за всеки възрастен човек), прогнозират от Евростат. През следващите три десетилетия се очаква коефициентът на зависимост в напреднала възраст да се увеличи във всички 1169 региона на ЕС с изключение на Харц, западен регион в Германия.

В блока има 75 региона с коефициент на зависимост над 50%. Повечето са концентрирани в планински или сравнително отдалечени райони, където младите хора напускат дома, за да учат или за да търсят работа другаде. коефициент коефициент

Най-високите коефициенти на зависимост се отчитат в Източна Германия, Гърция, Испания, Франция, Италия, Португалия и Финландия.

Най-висок коефициент на зависимост Евростат отчита в планинския гръцки район Евритания – 78,3%. Следва северозападният регион на Белгия, където коефициентът е 64,6%, както и германският Зул с 61,3%.

На другия полюс са френските отдалечени региони Майот и Гвиана, както и испанския регион Фуертевентура (част от Канарските острови), със съответно 6,1%, 11,7% и 16,5%.

В България най-висок коефициент на зависимост – над 50%, има в областите Видин и Габрово. Като цяло в Северозападна и Западна България коефициентът е по-висок в сравнение със средното за страната, източните области и столичния регион.

Северозападният регион на България е и с най-ниска очаквана продължителност на живота в ЕС – 73,6 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
и по лошо ще става ... политиките които прокарвате работят без грешка, убивате кокошките които ви дават власт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
"В ЕС вече под 3-*** души в трудоспособна възраст издържат възрастните над 65 г." Значи няма и трима души издържат всички възрастни над 65г.? Ехаа, тия бая доход явно имат. Успех от 3.15 в дипломата по журналустика от СУ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още