Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

С евросредства ще заработят 28 мобилни офиса на Службата за съвети в земеделието

Договорът по програмата за развитие на селските райони е на стойност близо 11 млн. лева

С евросредства ще заработят 28 мобилни офиса на Службата за съвети в земеделието

Снимка: Pixabay

Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) ще финансира създаването на 28 мобилни общински офиса на Националната служба за съвети в земеделието, съобщи агроминистерството.

Договорът за безвъзмездна финансова помощ се финансира по подмярка 2.2 „Създаване на консултантски услуги“ и е на стойност близо 11 млн. лева. 

С проекта се предвижда 28 мобилни общински центъра да обхванат територията на 96 общини в страната. Целта е да се улесни достъпът на малките земеделски стопанства до специализирани консултантски услуги, да се повишат квалификацията и управленските умения на земеделските производители. 

Още по темата

Мобилните офиси ще допълват дейността на действащите към момента областни офиси на службата, като се предвижда от тях да се възползват близо 15 хил. земеделски стопани.

Те ще предоставят консултации на фермерите, ще организират информационни събития различни населени места, ще посещават на място стопаните, като им разясняват условията за кандидатстване по процедури, финансирани чрез евросредства.

Проектът е с продължителност до 1 септември 2025 г. Средствата по него ще се изразходват за наемане на помещения за мобилните офиси и закупуване на автомобили, оборудване и обзавеждане. Ще бъдат назначени по двама съветници за всеки офис, по един регионален координатор за районите на планиране и двама координатори на централно ниво.

През първата година с финансирането ще бъде покрита издръжката на новите звена на 100%, а оттам нататък  субсидията ще бъде редуцирана с по 5% годишно, така че през последната година да представлява 80%, като  НССЗ ще трябва да покрива със свои средства разликата. 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
Д-р Румяна Грозева: В Плана за възстановяване липсват достатъчно идейни проекти