IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С евросредства ще заработят 28 мобилни офиса на Службата за съвети в земеделието

Договорът по програмата за развитие на селските райони е на стойност близо 11 млн. лева

18:06 | 23.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) ще финансира създаването на 28 мобилни общински офиса на Националната служба за съвети в земеделието, съобщи агроминистерството.

Договорът за безвъзмездна финансова помощ се финансира по подмярка 2.2 „Създаване на консултантски услуги“ и е на стойност близо 11 млн. лева. 

С проекта се предвижда 28 мобилни общински центъра да обхванат територията на 96 общини в страната. Целта е да се улесни достъпът на малките земеделски стопанства до специализирани консултантски услуги, да се повишат квалификацията и управленските умения на земеделските производители. 

Мобилните офиси ще допълват дейността на действащите към момента областни офиси на службата, като се предвижда от тях да се възползват близо 15 хил. земеделски стопани.

Те ще предоставят консултации на фермерите, ще организират информационни събития различни населени места, ще посещават на място стопаните, като им разясняват условията за кандидатстване по процедури, финансирани чрез евросредства.

Проектът е с продължителност до 1 септември 2025 г. Средствата по него ще се изразходват за наемане на помещения за мобилните офиси и закупуване на автомобили, оборудване и обзавеждане. Ще бъдат назначени по двама съветници за всеки офис, по един регионален координатор за районите на планиране и двама координатори на централно ниво.

През първата година с финансирането ще бъде покрита издръжката на новите звена на 100%, а оттам нататък  субсидията ще бъде редуцирана с по 5% годишно, така че през последната година да представлява 80%, като  НССЗ ще трябва да покрива със свои средства разликата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още