IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Снежана Стойчева: През 2019 г. ще има лек ръст при сделките и цените на имотите

И през тази година купувачите ще определят пазара, защото имат избор, твърди мениджърът на сайта за обяви Imoti.net

13:04 | 05.03.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снежана Стойчева. Снимка: Investor Media Group</p>

Снежана Стойчева. Снимка: Investor Media Group

2019 г. ще е динамична за пазара на недвижими имоти в България и ще се характеризира с лек ръст при сделките и при цените. Това мнение изказва в интервю за вестник „Строител“ Снежана Стойчева, мениджър на сайта за качествени имотни обяви Imoti.net (част от Investor Media Group, към която принадлежи и Investor.bg, б.ред.).

„Към края на годината на пазара ще започнат да излизат доста имоти ново строителство и заедно с лекото повишаване на лихвите при ипотечното кредитиране цените ще забавят своето темпо. Според мен 2020 г. ще е година на изчакването. Продавачите няма да са готови да свалят цените, а купувачите ще очакват много по-ниски стойности и така интересите им временно ще се разминават“, казва още Стойчева. 

В разговора със специализираното издание тя анализира детайлно пазара на имоти в страната, подчертавайки, че В София и в останалите големи градове интересът на купувачите е насочен най-вече към новото строителство в райони с добра инфраструктура. По думите ѝ обикновено купувачите се спират на тристаен апартамент на цена около 200 000 лева.

„Потребителите станаха по-взискателни, защото са все по-информирани. През втората половина на 2018 г. купувачите определяха пазара, защото имаха избор. Мисля, че тази тенденция ще се запази и през настоящата година. Хората, които избираха вторичен пазар, т.е. придобиваха старо строителство, го правеха по две причини. Те търсеха по-голямо жилище, но на по-ниска цена, или се спираха на имот според местоположението – централна част на населеното място, район извън големия град или жилище по-близо до работата. Забелязва се, че през 2018 г. имаше раздвижване при сделките с ваканционните имоти, особено от български купувачи. Очаквам тази тенденция да се задържи“, казва още Стойчева.

Тя коментира и четвъртите поредни Годишни награди на Imoti.net, отбелязвайки, че Imoti.net работи активно за популяризиране на добрите практики в дейността на брокери и агенции за недвижими имоти.

„Съвсем логично стигнахме до етапа, в който на базата на ясни критерии и с помощта на компетентно жури да отличим експерти и компании, които допринасят за развитието на икономиката, подобряването на жизнения ни стандарт и са пример за коректност в посредническата дейност при сделки с имоти. Все още липсва регламентация в бранша – няма закон, нито регистър на брокерите, липсват и изисквания към тези, които оперират с доста сериозни суми и с най-важното за българина – неговия дом. На пазара на недвижими имоти работят много компетентни, опитни брокери, но също и немалко некоректни. За потребителите е доста трудно да се ориентират сред тях. Опитваме се да променим това чрез Годишните награди и с рубриките ни „Доверен брокер“ и „Експертите в бизнеса с имоти“. Във всяка обява посочваме „Препоръчана фирма“ и „Доверен брокер“, които използват добри практики, за да помогнем на клиентите си да направят информиран избор“, казва Стойчева.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 1
al64ad
преди 5 години
по -добре е стотинки вместо пуканки -да спазим правилото "продавай когато всичко е цветя и рози и купувай когато вън гърмят оръдия"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 3
Kikaha2
преди 5 години
колкото по-късно изгърми балона , толкова по-грандиозно и драматично ще е .... най-много още година-две... след това - дано имате пуканки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 1
nikolovnn
преди 5 години
"част от Investor Media Group, към която принадлежи и Investor.bg, б.ред."Никаква безпристрастност...Интересно ми е как би отговорила тази г-жа на следното: А какво ще стане ако банките не вдигнат лихвите, а просто затегнат отпускането на кредити, защото лихвата може и да не се вдигне, но е ясно, че еФтините пари предразполагат към балонизиране. А имотния пазар е балонизиран сякаш.Цените се покачват или запазват не за друго, а заради постоянното "тръбене", че видиш ли е изгодно да се купува СЕГА. Сиреч - купувайте сега, като е скъпо, като стане еФтино - продавайте.И ако първото тримесечие има по-висок брой продажби, то следващите най-вероятно ще са като 2, 3 и 4-то тримесечие на миналата годна - намаляващи. И пак ще слушаме и ще четем едно и също...А когато купилите на изключително високи цени кажат: "Ами сега", все ще се намери кой да им каже това, което е култова фраза във филма "Топло" - "Сори"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 0
Sandy
преди 5 години
Ще има на баба ти хвърчилото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още