IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще купи нов суперкомпютър до 2021 г.

На базата на по-високите технологични възможности ще се постигне по-висока производителност след 3 години, смята д.м.н. Светозар Маргенов

09:44 | 05.11.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България ще купи нов суперкомпютър до 2021 г. Целта е да се развива човешкият потенциал на хората, които ще могат да ползват ефективно новия високопроизводителен европейски суперкомпютър. Това каза член-кореспондентът д.м.н. Светозар Маргеновдиректор на Института по информационни и комуникационни технологии към БАН, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Срокът е определен спрямо очакванията за продължителността на живота на настоящия суперкомпютър. Инвестицията е добре планирана”, посочи той.

Според Маргенов след тригодини на базата на по-високите технологични възможности е вероятно да се постигне по-висока производителност.

6 технологични български компании изразяват готовност да сътрудничат и да ползват ресурсите на суперкомпютъра. "Тези компании са наши асоциирани индустриални партньори. С много от тях имаме дългогодишно партньорство", посочи експертът.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 0
g_iskernov2
преди 5 години
Леле-леле, майчице Българийо! Ами сега нали имаме един. Платихме за него не знам си колко милиона беше! Не се използва за абсолютно нищо смислено. Молеха се на софтуерните фирми допреди 1-2 години - моля ви се намерете за нещо да го използвате. Включително питаха "ами за копаене на криптовалути дали не става?". Едно голямо недоразумение както и технологичният парк. И сега да изхарчим още една камара пари! Безумие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още