Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

По-слабото корпоративно търсене ще забави бизнеса на Dell

Компанията прогнозира печалба, която не отговаря на очакванията на анализаторите

По-слабото корпоративно търсене ще забави бизнеса на Dell

Снимка: Bloomberg

Dell Technologies Inc. зададе прогноза за печалбата си, която не отговори на оценките на Wall Street в знак, че по-слабото корпоративно търсене на персонални компютри ще се отрази на хардуерния гигант.

Печалбата, с изключение на някои позиции, ще бъде в диапазона от 5,90 до 6,60 долара за акция през фискалната 2021 г., заяви главният финансов директор Том Суит в четвъртък по време на конферентния разговор с анализаторите. Специалистите прогнозираха средна печалба в размер на 6,72 долара, показват събрани от Bloomberg данни.

Dell очаква приходи от 92 млрд. до 95 млрд. долара за 2021 година. Медианната точка на продажбите надхвърли средната оценка на анализаторите за 93,1 милиарда долара. Напливът от корпоративни ъпгрейди на персонални компютри, който подхранва стабилното търсене, вероятно ще приключи през втората половина на фискалната година, каза Суит.

Още по темата

Главният изпълнителен директор Майкъл Дел се стреми да използва различните части на империята си, за да продава на клиенти пакети хардуер и софтуер с по-висока стойност. Но глобалните икономически проблеми, включително търговските конфликти, забавиха през последните няколко месеца продажбите на оборудвания за центрове за данни, особено в Китай. Суит заяви, че търсенето на сървъри ще се ускори през годината, което ще помогне за увеличаване на общите приходи на компанията.

За разлика от конкуренти като Microsoft Corp. и HP Inc., Dell не отчита икономически ефект от избухването на коронавируса в прогнозата си. „Не мисля, че е подходящо да се определи количествено, тъй като не съм сигурен, че знаем пълното въздействие“, каза Суит в интервю. „Ние имаме производство и асaмблиране наоколо. Дали работим с пълен капацитет? Не. Преминаваме през това въз основа на това, което знаем днес“.

Dell очаква коригирана оперативна печалба от 8,9 млрд. до 9,5 млрд. долара за фискалната 2021 г., каза Суит.

В периода, приключил на 31 януари, приходите са се увеличили с 1% до 24 милиарда долара, се казва съобщението на компанията от Роунд Рок,  Тексас. Средно анализаторите оценяваха приходите на 23,9 млрд. долара. Печалбата, с изключение на някои позиции, възлиза на 2 долара на дял през фискалното четвърто тримесечие, като така съответства на прогнозите.

Приходите в отдела за инфраструктурни решения на компанията, който осигурява оборудване за центровете за данни, са се свили с 11% до 8,8 милиарда долара. Продажбите на хардуер за съхранение намаляват с 3%, а при сървърите и мрежовите съоръжения има спад от 19%, подчертаващ по-бавната среда на разходи сред големите корпоративни клиенти.

Отделът за персонални компютри расте с 8% до 11,8 милиарда долара през тримесечието. Търговските продажби са нараснали с 10% благодарение на това, че корпоративните клиенти модернизират компютрите си, за да преминат към операционната система Windows 10 на Microsoft. Приходите от потребителския бизнес се покачват с 4%.

Акциите се обезцениха до 40,40 долара през деня, след което затвориха на по-високото ниво от 43,56 долара в Ню Йорк. Книжата загубиха 23% от стойността си през последните 12 месеца.

Dell заяви, че е изплатила около 1,5 милиарда долара брутен дълг през тримесечието и 5 милиарда долара за годината. Компанията поясни, че е изплатила 19,5 милиарда долара брутен дълг от приключването на придобиването на EMC Corp. през септември 2016 г. Dell обяви също така програма за обратно изкупуване на акции за 1 млрд. долара, която ще тече в следващите две години.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Хардуер
И Samsung обмисля продажбата на смартфони без зарядно?