Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Проблемите с логистиката и недостигът на компоненти препъват пазара на компютри

Продажбите на персонални компютри записаха най-бавния си растеж от началото на пандемията

Проблемите с логистиката и недостигът на компоненти препъват пазара на компютри

Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на компютри са нараснали с най-слабия си темп от началото на пандемията заради недостига на компоненти и логистични проблеми, сочи най-новият доклад на IDC, цитиран от Bloomberg.

Ключовият американски пазар се е свил за първи път, откакто продажбите нараснаха през първото тримесечие на 2020 г. с избухването на коронавирусната пандемия, допълва компанията за пазарни проучвания. Продажбите в Съединените щати са спаднали със 7,5% през третото тримесечие на 2021 г. спрямо година по-рано, докато индустрията отчита общ ръст от 3,9%.

Apple, чиято верига на доставки е сред най-устойчивите, отбелязва 10% скок на годишна база, докато при Dell Technologies повишението е с 27% благодарение на вече набраната инерция на развиващите се пазари, посочва IDC.

Пандемията ускори прехода към по-гъвкава и отдалечена работа или учене, а това нарастване на търсенето продължи. Благодарение на него продажбите нараснаха с двуцифрени проценти на всеки три месеца до последния период, който беше белязан от засилен недостиг на основни компоненти и забавяния на поръчките и производствения капацитет.

„Индустрията за персонални компютри продължава да е възпрепятствана от предизвикателствата с доставките и логистиката, и за съжаление, тези проблеми не бележат значително подобрение през последните месеци“, твърди Джитеш Убрани, мениджър в IDC.

„Виждаме, че някои доставчици преориентират продажбите на различни пазари, което позволява на развиващите се пазари да поддържат инерцията на растеж, а някои зрели пазари започват да се забавят“.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Хардуер
Заработи българският суперкомпютър Discoverer