IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ройтерс: Qualcomm ще откаже предложението на Broadcom за 103 млрд. долара

Компанията може да не се противопостави изцяло на идеята за продажба, но ще изтъргува по-висока цена

10:47 | 13.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Broadcom може би ще трябва да забрави за придобиването на Qualcomm без борба - източници на Ройтерс твърдят, че бордът на Qualcomm планира да отхвърли непоисканата оферта за изкупуване. Агенцията съобщава, че предложението на Broadcom за 70 долара на акция "подценява" Qualcomm и не отчита потенциалните регулаторни препятствия, свързани с постигането на такава огромна сделка. При такава цена цялата сделка би имала обема от 103 млрд. долара.

Гигантът в производството на чипове вероятно ще изрази възраженията си още на 13 ноември, казват източници на агенцията. Според тях обаче може да отнеме няколко дни, за да се подготви по-пълен отговор. 

В същото време Broadcom изглежда готова да се справи с този вид съпротива. Компанията обмисля да повиши офертата си, посочват източници на Ройтерс. Тя се надява да представи своя собствена селекция от членове на борда на директорите на Qualcomm. Ако акционерите искат сделка, те могат да гласуват за нови членове на борда и да принудят компанията да седне на масата за преговори.

Нито едно от дружествата не е коментирало материала, но няма да бъде шокиращо, ако Qualcomm откаже офертата в този вид. Компанията е наясно, че има какво да предложи - процесорите ѝ Snapdragon са почти повсеместни в света на смартфоните, а концернът има силно влияние и върху безжичната инфраструктура. Qualcomm може да не се противопостави изцяло на идеята за продажба, но знае, че може поне да се опита да постигне по-добра сделка, преди да загуби своята независимост, коментира агенцията. 
 
Както е известно, в началото на седмицата стана ясно за офертата за придобиване. Новината идва на фона на плановете на Broadcom да измести централата си в САЩ от Сингапур. Президентът на САЩ Доналд Тръмп коментира хода през миналата седмица по време на събитие в Белия дом, където главният изпълнителен директор Хок Тан коментира данъчните мерки на републиканците. Понастоящем компанията е базирана в Сингапур, но има и седалище в Сан Хосе, Калифорния. Qualcomm пък е базирана в Сан Диего и може да се превърне в ключов вътрешен актив за Broadcom. 

Тя, от своя страна, се намира в разгара на сериозен патентен конфликт с Apple, която отдавна ползва безжичните модеми на Qualcomm, позволяващи на iPhone „да общува“ с телекомуникационни мрежи.

Освен това Qualcomm се опитва да приключи предстоящото придобиване на NXP Semiconductors NV за около 38 млрд. долара. NXP е един от най-големите производители на чипове за превозни средства и разширява своята технология за самоуправление, а Broadcom също е отворен за придобиване на NXP, смята един от източниците.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още