IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АДФИ подготвя процедура за държавни вземания от хазартните оператори

Много вероятно е да тръгне производство за стотици милиони невнесени такси за организиране на хазартни игри, посочи финансовият министър

13:23 | 30.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Много вероятно е АДФИ да издаде акт за установяване на публични държавни вземания и да тръгне производство за дължимите, но невнесени, суми от хазартните оператори. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов в Народното събрание, цитиран от Агенция „Фокус“.

На въпрос дали неговото ведомоство е имало прездстава какви данъци е плащал Васил Божков и дали е имало данъчни престъпления, Горанов отговори: „Ако трябва да сме формалисти, нека да разделим въпроса на две, тъй като хазартните оператори са под надзора на комисията заплащат такси по Закона за хазарта. Те се администрират от Комисията по хазарта", посочи той. „Вероятно хазартните оператори на основание на другите данъчни закони заплащат осигурителни вноски и корпоративен данък за другите дейности. За организирането на хазартни игри, както е посочено в чл. 30, ал. 3 на действащия Закон за хазарта, се събират такси, които се администрират от Комисията по хазарта като надзорен орган по прилагането и организирането на хазарта в България“, коментира министърът.

Попитан дали могат да се събират такси със задна дата, министър Горанов заяви, че АДФИ е констатирала огромен по размер дължими невнесени такси.

„Оттук напред е много вероятно да се издаде от същата комисия акт за установяване на публични държавни вземания, който да бъде връчен на хазартните оператори и да тръгне едно изпълнително производство за дължимите, но невнесени суми“.

В отговор на питане дали има информация за данъчни престъпления, Горанов обясни, че това се разследва.

„В момента текат и данъчни ревизии на тези дружества. За данъчни ревизии преди те да са приключили, няма как да имам информация и не мога да ви я дам“, допълни още министърът.

Той информира, че АДФИ е установила грешки в прилагането на закона от страна на Комисията по хазарта, довели до стотици милиони невнесени такси за организиране на хазартни игри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още