IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: До дни ще бъде ясно как ще се включим в политическия живот

България не е бедна държава, а е крадена държава, каза бившият служебен финансов министър по време на предаване на поста си на Валери Белчев

11:21 | 16.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Поне още 2-3 дни двамата с Кирил Петков трябва да помислим как да се включим в политическия живот. Това каза вече бившият служебен министър на финансите Асен Василев по време на церемонията по предаването на поста на неговия наследник Валери Белчев.

Василев обясни, че няма как да се направи партия до изборите, а най-важното за следващия парламент е да се сглоби мнозинство, което може да управлява.  „Това е най-тежката задача. Чисто икономически, това, което видях за последните четири месеца, е, че България не е бедна държава, а е крадена държава“, каза Василев. По думите му задачата в следващата година или две е да се спрат течовете. Той изрази надежда, че все пак какъвто и да е следващият парламент, той ще успее да приеме новия бюджет до март 2022 г.  

От своя страна Валери Белчев заяви, че има комфорта да работи с хора, които знаят как се прави бюджет и се работи активно по Плана за възстановяване.  Той добави, че не планира сериозни промени в настоящия състав на екипа на Министерство на финансите и ще работи за това да запази възможно най-много хора.

Асен Василев пък добави, че България де факто вече е приела еврото. „Сега валутният борд предпазва от това в парламента да не се развихри популизма. Но в момента, в който приемем еврото, тази „усмирителна риза” изчезва. За да я запазим, трябва да се организират дискусии и да се приемат механизми. Трябва да намерим нов механизъм за усмирителна риза, за да не влезем в дългова спирала. Това може и да стане до 2024 г.", коментира още Василев и подчерта, че оставя хазната в по-добро състояние, отколкото я е намерил, а вече приетата актуализация ще остави хората и бизнеса спокойни поне в следващите няколко месеца.

Той отказа да отговаря на повече въпроси за нов политически проект. „Нека не политизираме Министерството на финансите", каза Асен Василев.

Припомняме, че вчера стана ясно, че Асен Василев няма да бъде министър в новото служебно правителство.

Евентуалният политически проект на Кирил Петков и Асен Василев предизвиква бурна дискусия в общественото пространство. 

Темата излезе на дневен ред след твърденията на премиера Стефан Янев, че е възможно формация, съставена от Асен Василев и Кирил Петков, да се яви на следващи избори. Василев и Петков обаче упорито отказваха да коментират публично плановете си до днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още