IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: Дадохме 1,1 млрд. лв. за малкия и среден бизнес

Детските градини може да отворят и на 14 декември, обяви премиерът

16:39 | 07.12.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: МС</em></p>

Снимка: МС

Държавата даде над 1,1 млрд. лв. за подпомагане на микро, малките, средните и другите предприятия. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на посещението си в производствена база за хранителни продукти в Цалапица, цитиран от правителствената информационна служба. 

Премиерът изтъкна, че най-добрата антикризисна мярка е на 21 декември отново да се отворят затворените обекти. „За да може дотогава нашите герои – медицинските работници, да лекуват. Всеки ден вече имаме по 2000-3000 оздравели българи“, подчерта министър-председателят. По думите му само по този начин хората отново могат да се връщат в производството и по работните си места. 

„Няма икономическа логика, при която може без да се събира данък, без да се произвежда, държавата да плаща заплатите. Тя няма свои приходи. Затова решението е: или заедно в кризата, или фалит“, категоричен бе премиерът. Той добави, че прилаганите мерки у нас за преодоляване на социалните и икономически последици от пандемията дават добри резултати.

„На 14 декември, ако цифрите са такива, ще отворим детските градини и яслите, за да може родителите да отидат на работа. Това е под условие, при всички случаи на 21 декември въведените последно ограничения отпадат”, уточни премиерът, цитиран от БНТ.

В производствената база в Цалапица заедно с премиера Борисов бе министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Тя заяви, че по най-новата мярка за изплащане на 80% от минималната работна заплатата вече са подадени 1500 заявления, които се отнасят за 6000 работници, заети във временно затворени заради новия вирус икономически дейности.

Според Борисов България очаква „в пълна готовност“ първите дози ваксини срещу коронавируса и който пожелае, ще може да се имунизира напълно безплатно и доброволно.

Министър-председателят каза още, че е от изключително значение всички български граждани да продължат отговорно да спазват доказалите своята ефективност мерки – дистанция, дезинфекция и дисциплина, защото дълго време ще е необходимо да се справим заедно с последиците от кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
фиг.1
преди 3 години
Подпомагането на бизнеса има смисъл, така се спасяват работни места и свързани бизнеси. Ако парите се дават директно на работещите, от това няма голяма полза, те просто се изяждат и изпиват. Но разбирам защо хората са разстроени, все пак цигaнcкият манталитет ми е добре познат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Tobywolf
преди 3 години
преференциална.... ядосах се ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Tobywolf
преди 3 години
Маркуча е завършен шизоф.реник!Дал бил! Там е работата, че нищо не си дал, само плямпаш! България е единствената държава, в която хората не получиха нищо, само лакърдии и обещания за заеми на преферинциална 7% лихва! В цяла Европа хората получиха живи пари под една или друга форма, тук трябва да "кандидатстваш".... Ние сме ***, че ги търпим тия тъпана.ри!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Дайте да дадем - ние ГРОБ-арите за сметка на вас, данъкоплатците.Ако може и правнуците ви да плащат - дюшеш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 3 години
кво си дал ти бе... смотана мутра! Дал си нашите пари, дето трябваше да влезнат в здравеопазването и в образованието!ОСТАВКА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още