Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Цената на тока продължава да държи високи производствените цени

През декември годишното повишение е 30,8%, показват данни на НСИ

Цената на тока продължава да държи високи производствените цени

Снимка: Pixabay

По-високата цена на тока продължава да вдига производствените цени в България и през декември. Цените на производител са се повишили с 30,8% на годишна база през последния месец от 2021 г. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ), публикуван днес.

Припомняме, че през ноември годишното повишение достигна 31%, което е рекорд откакто през 2001 г. започва да се води тази статистика.

Само за месец поскъпването е с 1,7% което е доста по-малко, отколкото бе през ноември спрямо октомври - 8,4%.

От статистиката става ясно, че на годишна база ръст на цените е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 79,7%, в преработващата промишленост - с 16,2%, и в добивната промишленост - с 9,4%.

По-конкретно в преработващата промишленост значителен ръст на цените на годишна база е отчетен при производството на основни метали - с 34,4%, производството на химични продукти - с 29,2%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 24,7%, и производството на изделия от каучук и пластмаси - със 17,8%.

За месец (декември спрямо ноември) ръстът в цените при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е 7%, а намаление е отчетено в преработващата промишленост - с 0,7%, и в добивната промишленост - с 0,2%.

Месечно намаление на цените има при производството на основни метали - с 2,9%, производството, некласифицирано другаде - с 0,8%, и обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 0,3%.

Цените на производител на вътрешния пазар през декември 2021 г. се увеличават с 3,4% спрямо предходния месец. Повишение е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 7,1%, и в преработващата промишленост - с 0,4%, а в добивната промишленост е отчетено намаление - с 1,4%.

На годишна база индексът на цените на производител на вътрешния пазар през декември 2021 г. нараства с 38,6%. Ръст на цените е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 76,7%, в преработващата промишленост - със 17,2%, и в добивната промишленост - с 11,4%.

Промишлените цени на международните пазари през декември 2021 г. намаляват с 1,2% спрямо предходния месец, а спрямо съответния месец на 2020 г. е регистриран ръст от 18,7%.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Тръгва производството на катамарани и тримарани в Силистра