IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До понеделник социалното министерство чака становища по Закона за хората с увреждания

Оценката на хората с увреждания ще се прави от Агенцията за социално подпомагане

17:37 | 30.07.18 г.
<p>
	Родители на деца с увреждания, техните близки и граждани от цялата страна се събраха пред&nbsp;Народното събрание на протест под лозунга &quot;Системата убива - всички&quot;. <em>Снимка: БТА</em></p>

Родители на деца с увреждания, техните близки и граждани от цялата страна се събраха пред Народното събрание на протест под лозунга "Системата убива - всички". Снимка: БТА

Работата по новия Закон за хората с увреждания продължава, това стана ясно след заседание на работната група, която обсъди проекта.

Според участниците законопроектът, предложен от социалното министерство, е стъпка в правилната посока. Така министър Бисер Петков обобщи позициите на различни групи след заседанието, предаде БТА.

Съгласие е постигнато по това как да изглежда социалната оценка, какво да включва, както и по идеята да се прави първоначално в специализирани звена в Агенцията за социално подпомагане (АСП). В средносрочен план се обмисля укрепване на капацитета на тези звена, а занапред е възможно и отделна структура да прави индивидуалната оценка.

Обсъждани са и елементите на финансова подкрепа, като общото становище е да бъдат индивидуализирани, като се отчита не само степента на увреждане, както е заложено в проекта, но и видът на увреждането. Според всички групи са положителни предложенията за промени около трудовата интеграция на хората с увреждания и ангажиментите на работодателите да наемат хора от тази група. Трябва обаче да се поиска становище и от работодателите, каза Бисер Петков. 

Той очаква до 6 август, понеделник, всички представители на работната група да изпратят писмени становища по проекта и необходимите според тях промени.

От изявленията на всички групи стана ясно, че диалогът продължава, че проблемите на хората с увреждания са общи и ще се търси решение, което удовлетворява всички. Омбудсманът Мая Манолова отбеляза, че волята за истинска реформа ще бъде показана, ако в законопроекта бъдат коригирани някои елементи. Такъв елемент е необходимостта комплексната оценка да съдържа всички проблеми и потребности, подкрепата, от която се нуждае човек, както и да е задължителна за всички ангажирани институции, а не пожелателна.

Необходими са и корекции във финансовата подкрепа, като се завиши помощта за хората с най-тежки увреждания и тя не остане само с повишението на финансовата подкрепа, а и с личната помощ като услуга, каза Манолова. Тя иска и реформа при отпускането на медицински изделия и помощни средства, като според нея е необходимо на човека с увреждане да не му се дават лимитирани пари за помощно средство, а да му се предоставя необходимото. Така според Манолова ще бъдат преодолени злоупотребите.

Омбудсманът смята, че трябва да се работи по достъпността на средата.

Адриана Стоименова от нациналнопредставителните организации подкрепя мерките в законопроекта, но смята, че има липса на контролни механизми хоризонталните политики да бъдат изпълнявани. Тя също смята, че индивидуалната оценка трябва бъде преразгледана, защото палитрата от различни увреждания е голяма. Стоименова има възражения и около финансовата подкрепа за хората с най-малки увреждания, която по думите й се увеличава трикратно, но е недостатъчна.

Мая Стоицева, представител на протестиращите майки, отбеляза, че се радва, че най-после натискът на черните тениски има ефект. Тя посочи, че за майките най-важна е тежестта на индивидуалната оценка, което не се вижда в законопроекта. Проектът, по думите й, повтаря принципите на отпускане на интеграционните добавки, като отново тежестта е на решението на ТЕЛК. Ние не искаме ТЕЛК да определя доколко човек е негоден, а искаме индивидуалната оценка да казва от каква подкрепа има нужда, допълни Стоицева.

От изявленията на социалния министър стана ясно, че промените около финансовата подкрепа изискват допълнително 110 милиона лева ресурс. Водят се преговори с финансовото министерство.

Бисер Петков съобщи, че се обсъжда дали да се разшири обхватът и продължителността на т.нар. дарен стаж при отглеждане на дете с увреждане.

В законопроекта се предлага месечната финансова подкрепа за навършилите пълнолетие хора с увреждания да е в интервала от 10 на сто до 57 на сто от линията на бедност.

Хората с намалена работоспособност от 50 до 70,99 на сто ще получават месечна финансова подкрепа, която ще е 10 на сто от линията на бедност; тези от 71 до 90 на сто - 15 процента от линията на бедност; а над 90 на сто - 25 процента от линията на бедност. За хората с увреждания над 90 на сто с чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност, е предвидено да получават 57 процента от линията на бедност.

Линията на бедност през тази година е 321 лева, но се предвижда през следващата година да е 348 лева.

Предвидена е и лична помощ, каквото е основното искане на протестиращите майки на деца с увреждания.

Оценяването на правото на човека с увреждане от лична помощ се базира на тристепенна скала.

Въвежда се квотен принцип при назначаване на хора с трайни увреждания, според който работодатели с 20 до 49 работници назначават поне един човек с увреждане, с 50 до 99 - двама, със 100 и над 100 - четири процента от средносписъчния им състав. Ако не се изпълнят тези квоти, работодателят внася всеки месец във фонда към Агенция за хората с увреждания такса в размер от 80 на сто от минималната заплата за всеки неназначен човек с увреждане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още