IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК заведе дело срещу България заради НАТУРА 2000

Страната не е определила като защитени 194 от 229 територии в мрежата, нито е установила специфични мерки за опазването им

14:34 | 12.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) заведе иск в Съда на ЕС срещу България заради нарушение на Директивата за местообитанията, става ясно от съобщение от Брюксел.

България все още не е определила 194 от общо 229 територии от значение за общността за специални защитени зони, както и системно и последователно не изпълнява задължението си да установи специфични за всяка територия природозащитни цели и мерки за опазване.

Съгласно текстовете на директивата след като държавите впишат своите територии от значение за общността, имат срок от шест години, за да определят тези територии за специални защитени зони.

Страните са длъжни да установят природозащитни цели, които са специфични за всяка територия, и да въведат необходимите мерки за опазване, насочени към съхраняването или възстановяването на защитените видове и местообитания в териториите, така че да се постигне благоприятен природозащитен статус.

Целта е опазване на биоразнообразието.

Предявеният пред Съда на ЕС иск е поредната крачка в наказателната процедура срещу България. Преди да се стигне дотук през януари 2019 година, Брюксел изпрати уведомително писмо за неизпълнените ангажименти. През юли 2020 година беше изпратено и мотивирано становище по процедурата. Страната ни не отговори задоволително на предупрежденията и сега е изправена пред съдебна процедура.

Около 35% от територията на България попада в защитената НАТУРА 2000. През 2017 година България посочи пред ЕК, че има нов подход за управлението на мрежата, но той така и не се прилага и до днес, се казва още в официалното съобщение от Брюксел.

Липсата на природозащитни цели, съобразени с правния стандарт на Директивата за местообитанията, води до пропуски при изготвянето на необходимите оценки на проектите, засягащи НАТУРА 2000.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още