Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Фермерите още нямат единна кандидатура за зам.-министър с ресор биоземеделие

Срокът за представянето на предложение беше удължен

Фермерите още нямат единна кандидатура за зам.-министър с ресор биоземеделие

Протест на фермерски организации на 22 април в София пред агроминистерството. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

До 7 май се удължава срокът, в който браншовите организации трябва да представят номинация за нов заместник-министър в агроведомството. При днешната си среща с министър Румен Порожанов те не успяха да посочат обща кандидатура за пети заместник на министъра, който да има ресор "Плодове, зеленчуци, картофи и биоземеделие", предаде БНР.

Съгласно подписаното споразумение, ще бъде изготвена стратегия за развитие на тези сектори, ще се сформира отделен Консултативен съвет по биоземеделие и ще бъдат създадени още две дирекции в министерството, които ще отговарят за секторите плодове и зеленчуци и биоземеделие. 

Още по темата

Днес изтича крайният срок, в който те трябва да направят своята номинация. По информация на “Хоризонт“ предложението на биопроизводителите е проф. Владислав Попов от Аграрния университет в Пловдив.

Преди седмица 13 браншови организации организираха втори протест, на който поискаха оставката на министъра на земеделието. Оставка не получиха, но получиха обещание, че ще имат свой ресорен зам.-министър, който ще е посочен от самите тях и ще отговаря за контактите с бизнеса и за политиките в сферата на биопроизводството и производството на плодове и зеленчуци.

До началото на срещата днес обаче не беше ясно дали единна номинация от бранша ще има, или всяка организация ще излезе със свое предложение.

Готово е вече и предложението до Министерски съвет за промяна на устройствения правилник на агроведомството.

Според него заместниците на Порожанов стават петима, но това ще се компенсира с намаление на сътрудниците в политическия кабинет.

Срокът за обществено обсъждане изтича на 6 май, след което правителството ще одобри промяната и новият зам.-министър ще може да бъде назначен.

Междувременно днес Министерският съвет одобри Стратегия за цифровизация на земеделието. Тя е част от пакета важни документи, свързани с Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. и прилагането й в страните членки чрез изготвени от тях стратегически планове.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Остават 6 дни за малките фирми без регистрация по ДДС да сменят касовите апарати