IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Издадена е европейска заповед за арест на Васил Божков

Бизнесменът е обвинен като ръководител на престъпна група, а председателят на Комисията по хазарт е в ареста

16:49 | 29.01.20 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Предприемачът Васил Божков е задочно обвинен по седем обвинения, сред които за организирана престъпна група, данъчни престъпления, принуда и подкуп на длъжностно лице. Той е обявен за издирване с европейска заповед за арест, съобщи главният прокурор Иван Гешев пред журналисти.

По-рано Божков, собственик на офисите, които са обект на проверки от страна на полицията и прокуратурата днес, коментира, че нищо не знае, никой не го издирва и никой не му се е обаждал. „Като разбера, може би ще коментирам. Нищо не знам в момента. На разположение съм на органите по всяко едно време“, е допълнил бизнесменът пред Bulgaria ON AIR. Пред медията той твърди, че не се крие, опровергавайки по-ранни информации, че е в чужбина и се издирва от „Интерпол“.

Междувременно Гешев обяви, че 8 служители на Държавната комисия по хазарта са в ареста. Сред тях е и председателят Александър Георгиев. Според прокуратурата той също е бил част от организирана престъпна група.

"Това е поредният български олигарх, който бяга от България", заяви Иван Гешев, коментирайки обвиненията срещу Божков. Същевременно той изразява убеденост, че разследващите ще открият бизнесмена, "където и да е", като даде примери с Димитър Желязков-Очите и семействата Баневи и Арабаджиеви, които бяха екстрадирани от различни страни заради разследвания в България. По време на изказването си Гешев обаче на няколко пъти сбърка понятията "обвиняем" и "подсъдим", говорейки за тях. 

Главният прокурор не навлезе в детайли, като заяви, че "не ми е работа, не че не мога, да следя абсолютно всяко дело в страната в реално време", но изтъкна, че прокуратурата действа срещу всеки, за когото има данни за престъпна дейност, без оглед на позицията, която заема.  

По-рано днес специализираната прокуратура и МВР влязоха в офисите на фирми, свързани с Божков, както и на адреси, обитавани от него, включително и в бивша резиденция на Тодор Живков в парк Витоша, ползвана от бизнесмена. Засилено полицейско присъствие имаше и пред офис на „Националната лотария" на ул. „Фритьоф Нансен“.

Преди седмици извършена в Държавната комисия по хазарта от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) финансова ревизия установи, че дружества на Васил Божков са плащали по-ниски такси по Закона за хазарта, отколкото е трябвало. Засега има различни тълкувания дали законът го е позволявал или не. Самият предприемач твърди, че компанията му плаща данъците и задълженията си по закон.

Проверката, разпоредена от финансовия министър Владислав Горанов, се случи след получен сигнал за това, че комисията по хазарта е облагодетелствала "Националната лотария", контролирана от Божков, с неплатени милиони левове към държавата. Сигналът е бил подаден от братята Цветомир и Боян Найденови и техния баща Стефан Найденов, които са съдружници в компания, която е организатор на онлайн залагания под марката "Ефбет", и оперират бизнес с казина. 

В ревизията на 16 декември 2019 г. беше посочено, че проверка се иска за приходите от такси в периода 2015 – 2019 г. Впоследствие специализираната прокуратура беше разширила периода с една година до 2014 г.

Преди месец спецпрокуратурата обяви още, че е образувала досъдебно производство за изнудване след получаването на сигнал, свързан с хазартната дейност на Божков. Ставаше въпрос отново за твърдения на бившите съдружници на Божков – братя Найденови. В рамките на разследванетп прокурорите изискаха официални справки от Държавната комисия по хазарта дали са налагани принудителни административни мерки по Закона за хазарта на компаниите "Еврофутбол", "Ефбет", "Ефбет партнерс", "Нове холдинг" и "Еврофутбол лимитед".

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 4 rate down comment 0
polki
преди 4 години
Май изобщо не мислиш? Кой да защити 4ерепа? Ами до миналата седмица той беше над всички тях и открито казваше, че в България има само трима бизнесмени които са му на нивото. Как се защитава един олигарх който десетилетия наред не даваше да има никаква конкуренция в сферите в които оперираше и отстраняваше всеки който мислеше, че може да му е конкуренция? Коя бизнес организация да го защити като той си е създал бизнес организация в която членуват само негови фирми? Май не мислиш като пишеш :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 4 години
О тази страна ще бъде осъдена в международния трибунал отново...----мислиш ли че на 80те процента им пука колко ни съдят ... те даже незнаят !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 0
kane
преди 4 години
УАУ!Ама как може в една държава европейска, член на ЕС да не се спазват гражданските права на бзинесмените!?!Къде са всички бизнес организации, защо не го защитят!Та той е един от тях и то "най-един" от тях...Черепа до колкото зная е най-богатия/успелия/ в тая държава!О тази страна ще бъде осъдена в международния трибунал отново...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 1
polki
преди 4 години
5/6 male4koИ тоз' настъпа мотиката......да се готвят Шиши и хидроинженера...___________шиши поиска половината от търкащите билетчета както преди години поиска част от фирмите на мустака от КТБ ...... 4ерепов нищо не му даде ........ сега дебелянов ще вземе всичко ..... така както взе всичко от КТБ и опасаните около банката фирми...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 4 години
Би ли демонстрирала, защото не разбирам какво точно пишеш???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 6
Minka
преди 4 години
A пък Дебелян не може да пътува до Щатите и Турция. Там го търсели. На Васил Божков, както се казва в притчите, можете да му пръднете на оная работа, сори за цинизма в изказването ми. А *** кога? И да не ме триете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 4
ing5rov
преди 4 години
тоя е виновен за корупцията ...да го затварят и да приключваме .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 4 години
Прав е човека, защото това е пожелание а не предсказание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 5
SS-23
преди 4 години
...да се готвят Шиши и хидроинженера...---Тц ... много бъркаш - те го поръчаха ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 4 години
Търкането нема да спира. Само се сменя логото на Efbet и реципиентът на кинтите - Божков с Найденови... ;)От две-три години гледам банерите на Efbet по стадиона на Бистрица - седалището на Премиерския клуб... и как от една ливада за нула време изникна стадион с две игрища, трибуни, ограда, осветление... си мислим, че тая топла дружба ше избие нанекъде... и те ти булка Найденовден... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още