IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Въпросът не е колко ще вземем, а какво ще правим с парите от ЕС

За грантовете България трябва да изработи план, който ще одобряват всички страни, не само Европейската комисия, посочи бившият евродепутат

10:12 | 22.07.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Хубаво е че имаме бюджет и той е голям, но важното е как ще го изхарчим. Това заяви в студиото на bTV бившият евродепутат и социален министър в правителството Борисов-2 Ивайло Калфин.

Ние сме нетен получател - получаваме три пъти повече, отколкото внасяме в бюджета на ЕС, а голяма част от настоящия бюджет са грантове. Новият фонд за възстановяване предвижда възможност да се получи заем около 4 млрд. евро, което е процент от БВП, но това е възможност по преценка на държавата", посочи икономистът и потвърди, че бюджетът е поставен под много сериозни условия и България трябва да представи сериозен план как фондът за възстановяване ще бъде изразходен.

Калфин напомни, че акцентите са конкурентоспособност, дигитализация, образование, зелената сделка и традиционната за България тема за съдебната система и корупцията.

Според него не е важно точно какво получаваме, а какво ще се случи с тях. „Въпросът е не какво ще вземем, а какво ще ги правим тези пари“, посочи Калфин и припомни, че и досега получаваме най-много пари, но продължаваме да сме с най-лоша икономика.

Бившият социален министър пресметна, че парите са много в сравнение с предишните. „Но имаме един абсолютно нов инструмент, който е целеви. Той трябва да направи икономиката ни сравнима с икономиките на средните равнища в Европа“, коментира  той.

Калфин подчерта, че за грантовете България трябва да изработи план, който ще одобряват всички страни, не само Европейската комисия.

Икономистът смята, че ако сега България пропусне тази възможност и не изхарчи тези пари целесъобразно, друг такъв шанс няма да има.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Zlato
преди 3 години
Колко субективно е всичко. За тези, които нищо няма да вземат въпросът е какво ще се прави с тези пари, а тези които ще вземат парите не ги интересува какво ще правят с тях ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 3 години
КалЪфин, разбира се, че е изключително важно колко ще вземем.Иначе с празния си джоб каквито и планове да имаш, нищо не можеш да реализираш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още