Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Н. Вълканов: Агроинвестициите трябва да отиват за качествена продукция

Никой няма ясна представа каква част от насажденията са годни да произвеждат качествени плодове, заяви Николай Вълканов

гледано: 405   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Инвестициите в сектор плодове и зеленчуци трябва да са насочени към производството на висококачествена продукция, заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Николай Вълканов, управител на "ИнтелиАгро".

Припомняме, че след протести биопроизводители и други фермерски организации бе решено да бъде назначен заместник-министър на земеделието с ресор "Плодове, зеленчуци и биоземеделие". По този повод Вълканов заяви, че големият въпрос е с какви задължения и отговорности ще бъдат възложени на новия заместник-министър, дали той ще разполага с ресурси, как ще е координирана дейността му със министъра и бранша.

Още по темата

Една нова длъжност сама по себе си не означава нещо ново, ако не се поеме ясен ангажимент, каза експертът в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Николай Вълканов каза още, че трябва да се състави ясна картина с какво разполагаме като насаждения, сортова структура, възраст, гъстота на насаждане, обезпечение с напояване и противоградна защита.

„Има статистика за площ и производство, но смея да твърдя, че тя е малко далеч от действителността. Никой няма ясна представа каква част от насажденията са годни да произвеждат качествена продукция", заяви той.

Според него не е толкова въпрос на финанси, а до ясна представа как искаме да се развива този сектор – да задоволява вътрешния пазар или европейския, посочи Николай Вълканов.

"Инвестирането на европейските средства води до създаването на слабо продуктивни, морално остарели насаждения. Въпросът не е толкова в размера на средствата, а в начина, по който се изразходват. И дали, харчейки определени средства, търсим даден резултат – повишаване на износа, доходността от единица площ, увеличаване на приходите от данъци", спомена той.

"В данните на Министерството на земеделието за реколтираните площи, производството и средните добиви на плодове и зеленчуци през 2018 г. както винаги има известна конюнктурност. Забелязва се и огромното увеличение на продукцията от череши и вишни например. Голяма част от насажденията не са екпортно ориентирани и "задръстват" вътрешния пазар с нискокачествена продукция".

Инвестициите могат да бъдат насочени най-рентабилно към произвеждането на висококачествена продукция, отбеляза управителят на "ИнтелиАгро".

По статията работиха: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
САЩ са представили на България предложение за договор за изтребителите F-16