IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Незаконно сметище застрашава с екокатастрофа села в община Раковски

Освен строителни фирми на сметището отпадъците си изхвърлят и жителите от близкото село Стряма

12:05 | 27.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: NOVA</em></p>

Източник: NOVA

Незаконно сметище на площ от 20 декара е напът да предизвика екокатастрофа в няколко села по поречието на Стряма. Нерегламентираното депо, на което дори се изхвърлят умрели животни, се намира в индустриалната зона на община Раковски, съобщи Нова телевизия.

След сигнал до Регионалната екоинспекция следва незабавна проверка.

Преди това на гледката се натъкнали служители от близка фирма и доброволно решили да почистят района. Сред изхвърлените отпадъци открили токсични и опасни.

„Натъкнахме се на спринцовки. Това е вид опасен отпадък и той трябва да бъде унищожен по специален начин”, каза Цветан Геров.

Освен строителни фирми там отпадъците си изхвърлят и жителите от близкото село Стряма.

Работещите в индустриалната зона обвиняват в престъпно бездействие общинските власти и екоинспекцията.

От община Раковски казват, че са засилили контрола и вече има десетки санкционирани.

„От началото на година до днешния ден сме съставили 15 акта на физически и юридически лица, като актовете към физическите лица са на стойност между 500 и 2000 лв., а на юридическите са между 2000 и 5000 лв.”, обясни Венцислав Чавдаров, зам.-кмет на община Раковски.

След проверката си екоинспекцията е дала предписание на община Раковски. Ако общината не го изпълни, глобата е 10 000 лева. А служителите от близката фирма са решени да продължат с доброволната си акция по почистването, стига някой зад гърба им отново да не изхвърля отпадъците на същото място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още