IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК продължава да плаща всички лекарства за хронично болни

Процент от общите приходи на лечебните заведения ще бъдат насочвани за заплати на медицинския персонал, предвижда новият Рамков договор

14:10 | 13.12.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Здравната каса ще продължи да заплаща всички препарати при лечението на хронично болни пациенти. Остава и тримесечната рецепта за изписване на медикаменти при тяхното лечение - това реши Надзорният съвет на Здравната каса, като се съобрази с исканията на Лекарския съюз, съобщи БНР.

След заседание на Надзорния съвет на НЗОК отпаднаха и трите спорни момента в Националния рамков договор, за които вчера информираха от Столичната лекарска колегия.

Остава възможността хронично болните пациенти да получават лекарството си, както и досега.

Изписването на лекарства за три месеца също се запазва и пациентите няма да бъдат разкарвани по няколко пъти.

Всяко здравноосигурено лице ще има право на профилактичен преглед без ограничение, като на джипитата ще бъдат осигурени направления за това. 

Запазва се също обещаното увеличение на средствата в извънболничната медицинска помощ с 12 млн. лева повече за догодина, както и се предвижда увеличаване на клиничните пътеки в педиатрията - също обещания от страна на Здравната каса.

В Националния рамков договор се залага и текст, според който процент от общите приходи на лечебните заведения ще бъдат насочвани за заплати на медицинския персонал.

В основните текстове се предвижда намаляване на обемите за дейност в болниците, за да се ограничат свръххоспитализациите.

Изписването на лекарства за хроничноболните пациенти ще остане по досегашния ред, потвърди и председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева, цитирана от БТА.

Подкрепили сме желанието на Българския лекарски съюз за профилактичните прегледи, според което, когато пациент посети личния си лекар по повод остро състояние да може да се извърши и профилактичен преглед, каза още Начева. По думите й няма да има ограничения в профилактичните прегледи, направленията за тях са осигурени и няма да има напрежение. Начева не конкретизира дали личните лекари ще заявяват нужните им направления за профилактика или Здравната каса ще ги определя.

Надзорниците са се обединили около мнението, че трябва да спре броят на ненужните хоспитализации. Прецизирани са обемите, но не в посока на ограничаване на достъпа на пациентите, а до ограничаване на ненужните хоспитализации, обясни тя. Целта е да не се отчитат пациентите като бройки, приети за лечение, а да се обръща повече внимание на хоспитализираните болни, добави още тя. Цената на много от клиничните пътеки е увеличена, а има и "пътеки", по които е увеличен болничният престой. С Лекарския съюз се обединихме да има регулаторни механизми да не се връщат пациентите, но лечебните заведения така да оптимизират и балансират разходите си, че в рамките на бюджетите, които получават, да обслужват пациентите си. Начева припомни, че всяко лечебно заведение е длъжно до 10 на сто от наличните легла да заделя за спешни случаи.

Запазва се 24-часовото разположение на личните лекари, добави още Начева и напомни, че повечето от тях имат договори с лечебни заведения, които също могат да окажат помощ на пациентите им.

Новостите в НРД са повишаване на цените във всички дейности, в някои клинични пътеки и процедури, намаляват се предвидените обеми за прием с около 7%, премахва се несправедливостта да се спира хоспитализацията, ако лимитът на лечебното заведение е достигат, посочи председателят на Българския лекарския съюз д-р Иван Маджаров.

Окончателният вариант на НРД ще бъде ясен на 23 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още