IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 15 май започва тестване на тол системата

Изграждането й върви по график и има готовност за пускането й към 16 август, заяви регионалният министър Петя Аврамова

20:47 | 18.04.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

От 15 май започва тестване на тол системата в частта "такси" на база изминато разстояние, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова във Враца.

На въпрос за исканията да се отложи въвеждането на тол системата и коментарите, че това е възможно, министър Аврамова посочи, че техническото изграждане на системата върви по график. Тя допълни, че ще има готовност към 16 август за пускане на системата, така както е по график.

"Започнат е диалог с браншовите организации, превозваческите фирми, представили сме един вариант на тарифа, който да се обсъжда", каза още Петя Аврамова. Скоро ще бъде представена и пътната система, която да бъде обхваната от тол таксите, като от 20 хиляди километра пътна система са предложени да бъдат таксувани 10 800 километра.

Част от тях ще бъдат в тол системата, но ще имат нулева ставка поради лошо експлоатационно състояние, уточни министърът на регионалното развитие. Тя отбеляза, че КРИБ и Асоциацията на индустриалния капитал в България са поискали да се отложи прилагането на тол системата, има и предложение и за тарифи. Коментира се още първоначално да бъдат включени само магистрали и първокласни пътища, но България е много изостанала с изграждането на магистрали, които имат едва 4 процента покритие, допълни Петя Аврамова.

Тя коментира, че много сме закъснели с въвеждането на тол системата, защото средствата, които се генерират от нея, са за изграждане на нови пътища и магистрали. Министърът на регионалното развитие и благоустройството подчерта, че диалогът продължава и ще бъдат коментирани както обхвата, така и стойността на тарифата и времето за въвеждане на тол системата.

Министър Петя Аврамова откри днес във Враца граждански диалог на тема регионалното развитие, който е част от платформата "Европа в нашия дом". Тя представи изпълнението на оперативна програма "Региони в растеж" /ОПРР/, други програми с финансиране от фондовете на Европейския съюз, както и на проекти, подкрепени със средства от държавния бюджет. Общо в област Враца са одобрени 33 проекта за повече от 64 милиона лева по ОПРР, още 22 проекта са изпълнени или се изпълняват със средства от трансграничните програми, посочи регионалният министър.

В дискусията участваха народният представител Красен Кръстев, областният управител на Враца Малина Николова, кметът на община Враца Калин Каменов, както и кметове на други врачански общини, граждани.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Shadow1
преди 4 години
Пускайте я по-бързо че има много магистрали да се строят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още