IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Открити са завишени стойности на уран във водата на Харманли

Издадени са предписания за ограничаване ползването на вода за пиене

11:03 | 16.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Изследване на водата в Харманли и три села в общината показват завишени стойности на естествен уран и алфа активност, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Хасково. Изнесените данни показват, че стойността на урана е 0.043 mg/l, а общата алфа активност - 0.572 Bq/l.

От РЗИ Хасково допълват, че са издали предписание за ограничаване ползването на вода за пиене и приготвяне на храна в Харманли и селата Бисер, Надежден и Остър камък. 

Завишена стойност на уран е открита и във водата на маджаровското село Бориславци. Там данните показват, че уранът е 0.039 mg/l, информира БНТ.

Началникът на РЗИ Хасково д-р Соня Димитрова информира, че за ситуацията е уведомен областния управител на Хасково, както и кметовете на Харманли и Маджарово. Те от своя страна имат ангажимента да уведомят населението. Д-р Димитрова каза още, че в Харманли, Надежден, Бисер, Остър камък и Бориславци трябва да се осигурят водоноски.

Вчера заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова обяви, че дейностите по допълнителното водоснабдяване на Хасково трябва да приключат до края на ноември 2018 г. В този срок ще бъдат дублирани 8 кладенеца в три вододайни зони на Хасково. 

През следващата година ще бъдат извършени теренни, хидроложки и ходрогеоложки проучвания и ще продължат лабораторните изследвания на възможни повърхностни водоизточници, за да се определят мерките за трайно решаване на проблема с качеството на питейната вода в Хасково.

Остава в сила наложената забрана за използване на питейната вода за пиене и приготвяне на храна. За населението в града са осигурени водоноски.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още