IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подкрепят туристическия бранш с още 50 млн. лева

Финансиране по тази схема ще могат да получат само компании, които нямат задължения към хазната

20:15 | 30.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Още 50 млн. лева ще бъдат отпуснати в подкрепа на туристически агенти и туроператори, съобщават от Министерството на туризма. Помощта е в допълнение по субсидията от 10 млн. лева, осигурена по ОП "Иновации и конкурентоспособност".

Допълнителните средства бяха анонсирани по време на дискусия на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и зам.-министъра на финансите Росица Велкова с представителите на туристическия бранш.

Сред тях са Българска асоциация на туристическите агенции, Асоциация на българските туроператори и туристически агенти, Сдружение „Туризъм“, Обединение „Бъдеще за туризма.

В момента се разработва безвъзмездната грантова схема, по която ще бъдат разпределени допълнителните средства. Финансиране по нея ще могат да получат само компании, които нямат задължения към хазната. Базата за разпределяне на средствата ще е оборотът от предходната година, а процедурата ще е максимално опростена.

В края на миналата седмица подкрепата за туристическия сектор беше дискутирана по време на парламентарния контрол. От опозицията коментираха, че браншът не е получи нито лев от обещаните 10 млн. лева.

По време на разговорите беше обсъден и срокът, в който туроператорите трябва да върнат пари на туристите, в случаите на нереализирано пътуване спрямо разпоредбите на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. В бранша се надяват на удължаване на този срок.

В рамките на срещата беше дискутирана и възможността за изменение на дизайна на мярката 60/40, която за сектор туризъм е 80/20.

Представителите на бизнеса поставиха и въпроса за лимитите на задължителната застраховка „Отговорност на туроператора“, като според тях трябва да се коментират възможностите за промяна при сключването на полиците, която да даде по-висока степен на защита на крайните потребители.

По време на срещата вицепремиерът съобщи още, че от днес може да се кандидатства директно за 24-левова дневна помощ за хора в неплатен отпуск заради COVID. Общо 156 млн. лв. от оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" ще бъдат пренасочени към бизнеси за бърза ликвидна подкрепа през следващите три седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още