IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прехвърлянето на регистъра на особените залози към АВ ще струва 3 млн. лева

Окончателната дигитализация на регистъра се отлага за 1 януари 2022 г.

16:01 | 27.05.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Малко над 3 млн. лева ще струва прехвърлянето на регистъра на особените залози към Агенцията по вписванията и неговото електронизиране, което се бави вече четвърта година.

Процесът ще бъде окончателно приключен към 1 януари 2022 г. – 6 години след приемането на законодателните промени, с които регистърът премина от Министерството на правосъдието към Агенцията по вписванията.

Това става ясно от доклад на зам.-министъра на правосъдието Десислава Ахладова във връзка с предложената от ведомството нова наредба за воденето, съхраняването и достъпа до Централния регистър на особените залози. Тя ще замени сега действащата наредба.

Текстовете са публикувани за обсъждане на портала за обществени консултации.

Със средствата ще се закупят хардуер и лицензи, необходими за изграждането на съвременен, електронен регистър. Достъпът до него ще е публичен, свободен и безплатен, посочва се в проекта.

С промени в Закона за особените залози от 2016 г. регистърът, който още е към правосъдното министерство и само частично е дигитализиран, беше прехвърлен към Агенцията по вписванията. Заради технически и нормативни пропуски обаче срокът за прехвърлянето беше отлаган на два пъти.

За осигуряването на средствата Агенцията по вписванията ще изпрати на Министерството на правосъдието проект на корекция на тригодишната бюджетна прогноза.

С новата наредба се определя съдържанието и формата на заявленията и исканията за вписване и обявяване, формати за подаване на електронните документи по електронен път, задължения на Агенцията по вписванията относно получаването на електронни заявления и осигуряването на достъп до регистъра и други.

С проекта на наредба се цели постигането на модернизация и усъвършенстване на информационната система в посока пълното ѝ електронизиране с цел предоставяне на електронни административни услуги, в това число електронно заявяване на вписванията и осигуряване на електронен достъп до информацията в регистъра, посочва още вносителят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още