IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестиращи: Протестът е морален, но през есента и зимата ще стане и социален

41-ят ден на протести засега протича в спокойна обстановка

21:12 | 18.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В 41-вия ден на протести с искане за оставката на кабинета и главния прокурор остават блокирани три възлови кръстовища в София – Орлов мост, пред СУ „Св. Климент Охридски“ и между Министерски съвет и Президентството.

Около 30 са палатките на Орлов мост. Обстановката е спокойна. Протестиращите твърдят, че сега протестът е морален, но с настъпването на есенно-зимния сезон ще стане и социален. Те настояват за оставка на правителството, на главния прокурор, както и за въвеждане на машинно гласуване.

Протестиращите очакват тази вечер при тях да пристигне и "Походът на свободата" и носената от тях релса да бъде вградена в т.н. "грамада на гражданското недоволство". Протести Протести

След 21 ч. традиционното протестно шествие се отправи към сградата на МВР, където тя беше замеряна с яйца и домати. Акцията на протестиращите беше придружена със скандирания "Оставка" и "Мафия". 

По-късно днес се очаква традиционното им шествие отново да опита да блокира булевард „Ситняково“. Там обаче има заявен и контрапротест.

Тодор Стоянов от палатковия лагер пред Министерски съвет коментира пред БНР възможно ли е да се стигне до сблъсък между граждани и граждани. 

„Това е абсурд и не трябва да се допуска! Това е желанието на управляващите! Това ние не го желаем, защото ние всички тук сме за една кауза - да освободим България от тази мафиотка структура, която съсипа държавата“, заяви Стоянов.

Около 30 души протестираха и в Бургас с искане на оставката на правителството и главния прокурор. Пред сградата на Община Бургас те изписаха надписа „ГЕРБ са позор. Борисоф, Гешефт в затвор“. Със скандирания „Оставка“ протестиращите преминаха през главната улица "Алеко Богориди“ до Морското казино, след което отново се върнаха пред сградата на Общината.

Хората коментираха случая на агресия срещу майката с две деца, която се опита да пробие барикадите в София: „В никакъв случай не оправдавам агресията от страна на протестиращите, но се знае, че там е било затворено. Вижда се, че има хора. Вижда се, че има пешеходци на пътното платно, няма как да влезе автомобил. Там вината е споделена. Най-основата вина е в институциите. Те не са си свършили работата. Не може да няма информация и да не се вижда, че там става нещо“.

„Не трябва да се стига до такива ексцесии. В протеста не трябва да има агресия.“

„За тълпата няма оправдание, няма и вина“.

Към 19:40 ч. протестиращи в Стара Загора отново блокираха пътя Хасково - Стара Загора в района на летището.
Няма задръстване, тъй като местните жители знаят обиколни пътища.

Мотото на протеста днес е "книги на колела" и протестиращите носят книги, които си разменят. Основното четиво е "Винету" и Конституцията на България.

Блокадата се случи, след като автопоход, тръгнал от паркинг, премина през градските улици. Протестиращите обещаха скоро блокадата да бъде свалена. Обстановката е спокойна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още