IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Расте броят на българските фирми в Румъния

Двустранният стокообмен със северната ни съседка надхвърля 4 млрд. евро годишно

12:49 | 10.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Дунав мост 2 при Видин-Калафат. <em>Снимка: БТА</em></p>

Дунав мост 2 при Видин-Калафат. Снимка: БТА

В момента има около 2 500 малки и средни компании с български капитал в Румъния и около 2 100 работят с румънски капитал в България.

Това обяви зам.-изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Румяна Цаканска по време на българо-румънски бизнес форум в „Интер експо център“ по време на изложението „Месомания 2017“.

Според нея това е една доста добра статистика, като има тенденция да се увеличават българските фирми в Румъния. 

Данни на БНБ пък показват, че румънските инвестиции в България са отрицателни през последните три години. През 2016 година те са в размер на -37,6 млн. евро, а тенденцията се запазва и през първото полугодие на 2017 година. 

Основните стоки, които България изнася за Румъния, са доста разнообразни: храни, нефтени масла, царевица, медикаменти и други. Основните стоки, внасяни от Румъния към България, са автомобили, газ, стоки най-вече от автомобилната индустрия, обясни още Цаканска по време на бизнес форума.

„Става въпрос за голям и сериозен пазар. Северната ни съседка е един от най-големите търговски партньори на България. Тя е на трето място като експортен партньор в рамките на ЕС след Германия и Италия и четвърти търговски партньор в света след Германия, Италия и Турция", съобщи тя.

По думите ѝ румънските фирми проявяват сериозен интерес към различни форми на партньорство с български фирми и най-вече към производствено коопериране.

Съветникът на министъра на икономиката Любомир Ганчев обяви, че двустранният стокообмен надхвърля 4 млрд. евро годишно, като България изнася стоки за около 2 млрд. евро за Румъния. Данните на Министерството на икономиката показват, че износът на България за Румъния през 2016 година се увеличава с 9,6%, а вносът - с 1,5%. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още