IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев: Към момента не е обсъждано разполагане на военни бази в България

Евентуална ескалация на напрежението между Русия и Украйна ще дестабилизира не само региона около България, но и цяла Европа, каза президентът

13:31 | 06.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Към момента никой не е поставял въпроса за разполагане на военни бази в България заради кризата между Русия и Украйна. Това коментира президентът Румен Радев след Богоявленския водосвет в София, цитиран от БНТ. Според държавния глава към днешна дата няма нужда от допълнителни действия на територията на България, тъй като моментното състояние е такова, че няма развитие и ескалация на напрежението между Русия и Украйна.

Президентът подчерта, че евентуална ескалация на напрежението би дестабилизирала не само регионът около България, но и цяла Европа. „Затова проблемите между Русия и Украйна трябва да се решат с мирни средства“, категоричен бе президентът. Той изрази надежда, че кризата ще се разреши с диалог и дипломатически средства.

Зад тази позиция застана и министърът на отбраната Стефан Янев. Той добави, че България участва във взимането на решенията и ако има взето решение, то ще бъде обсъдено и у нас. Обстановката в момента обаче не налага коментирането на тази тема, каза Янев. 

Малко след това Румен Радев коментира и темата за евроинтеграцията на Република Серевна Македония. По думите му България е най-големият поддръжник на интеграцията на Западните балкани и на Северна Македония в Европейския съюз. Това обаче зависи и от изпълнението на Копенхагенските критерии за членство, подчерта държавният глава.
Румен Радев изтъкна колко е важно двустранния договор за добросъседство между България и Република Северна Македония да бъде изпълнен.

Държавният глава каза, че приветства намеренията на правителството да бъде активизиран диалога по всички теми от взаимен интерес. „Паралелно с това трябва да се гарантират конституционните права на македонските българи, да се прекратят процесите на фалшифициране на културно-историческото наследство и да се спре езика на омразата“, добави Радев, цитиран в прессъобщение от президентството.

По думите на президента конституционните гаранции за правата на македонските българи, отказът от езика на омразата, прекратяването на процесите на дебългаризация, на фалшифициране и на унищожаване на българското хилядолетно културно и историческо наследство ще спомогнат и ще ускорят процеса на интеграция, за да може вратата за преговори за членство да бъде отворена за Република Северна Македония.

„България е най-големият поддръжник на европейската интеграция на страните от Западните Балкани и специално на братската Република Северна Македония, но това зависи от индивидуалния напредък на всяка страна кандидат“, коментира държавният глава. Румен Радев посочи, че страната ни продължава да бъде открита за диалог и изрази увереност, че всички обещания и ангажименти, поети от нашите съседи за изпълнение на двустранния ни договор, ще бъдат изпълнени, за да се ускори процесът на европейската интеграция специално на Северна Македония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още