IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руслан Стефанов: Трябваше да има актуализация на бюджета заради разходите

Правителствата се провалиха във ваксинационната си политика, смята икономистът от Центъра за изследване на демокрацията

13:21 | 13.09.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<i font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</i></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

По-добре е, че има актуализация на бюджета, за да може все пак да мине през парламента гласуването на разходи, които така или иначе щяха да бъдат направени. Това коментира по БНР икономистът Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

„Тази година вероятно приходите ще са повече, така че беше сравнително ясно, че е редно да се направи актуализация, за да може да се даде възможност да се изхарчат тези допълнителни средства. Но е друг начинът, по който това стана", каза той.

Стефанов обърна внимание на факта, че гласуването „мина доста популистки и много лобистки интереси бяха задоволени с промяната на бюджета“.

„За поред път бюджетът е сбор от разходи, а не толкова от ясни идея за това какви политики ще се провеждат“, заяви още той.

Руслан Стефанов напомни, че справянето с последиците от пандемията е първото нещо, за което се актуализира бюджетът. „Другото нещо са увеличаването на пенсиите. Но там, където страните имат висок процент ваксинирани пък, там икономиките вървят вече много по-напред от нас, а същевременно пенсионерите и възрастните хора са им много по-добре защитени“, коментира експертът.

Той е на мнение, че и предишното, и сегашното правителство се провалиха по отношение на ваксинационната политика.

Стефанов  критикува управляващите, че не са се справили с превенцията въпреки предоставените средства и потвърди, че липсват послания как се решават дългосрочните цели на страната в съответствие с фискалните правила.

„Без отговор остана въпросът с пътищата – беше ни казано, че има много закононарушения, а изведнъж решихме, че ще платим едни средства, защото фирмите държат правителството заложник и могат да му причинят болка", смята икономистът.

Той напомни, че финансовият министър Асен Василев предлага изплащането на 1,3 млрд. лева за дейности на строителните фирми да стане на вноски за пет години.

„Другото нещо са парите в помощ за туризма, защото това е един бранш, който показа крайно незачитане на правила и мерки през пандемията, а в крайна сметка продължава да получава средства, защото е достатъчно голям секторът да прави протести", посочи още Стефанов.

По думите му, големият проблем с този бюджет ще е, ако нова вълна затвори хората вкъщи и няма приходи в бъдеще в бюджета, тогава и икономиката няма да върви напред.

Стефанов обаче се надява, че ще се изпълнят приходите и ще има преизпълнение въпреки актуализацията. Той не вижда и външни рискове за държавата до края на годината.

Икономистът обаче предупреди, че може и да се правят повече разходи заради здравната криза.

Той е категоричен, че трябва да има допълнителни средства за социални разходи за предотвратяване на бедността, но се усъмни в правилността да се дават допълнителни пари на хора с 400 лева и 1400 лева пенсия.

„За последните 15-20 години начинът за разпределяне на средства от бюджета не се е променил кой знае колко“, убеден е той.

Стефанов потвърди, че репутацията и възстановяването на българската икономика е под въпрос заради това, че страната ни е сред двете европейски държави, които не са подали своя Национален план за възстановяване и устойчивост.

Той потвърди, че липсата на дебат отново показва, че не е ясно какви ще бъдат политиките, свързани с осигуряването на пари за фирмите, домакинствата, българските пенсионери, за да има по-сигурна социална и здравна система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Един Българин
преди 2 години
От къде ги намирате тези "експерти"? Икономиките на "високоваксинираните" страни си вървят по-добре от нашата по принцип и това не зависи изобщо от ваксинирането, а от съвсем други фактори, с които уж ще се борим, но все се намира някой да сложи прът в колата. За последно г-жа Ива Митева...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още