IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще падне ли цената на хляба, ако се намали ДДС?

Помощите през февруари, калкулирани в сметките за електроенергия, ни помогнаха доста, посочи Димитър Людиев, председател на Сдружението на хлебопроизводителите

11:55 | 22.02.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Ще падне ли цената на хляба, ако се намали ДДС?

"Моите наблюденията са, че електроенергията се стабилизира. Не прогнозирам повече от максимум 5-10% увеличение. Ако обаче се стигне до намаляване на ДДС наполовина, това би довело до същия процент, но в обратна посока", пресметна той.

Людиев настоява за намаляване на ДДС за хляба и като аргумент изтъкна принадлежността на към европейския пазар. „Когато колегите в този пазар плащат по-ниска електроенергия и по-малко ДДС, ние ставаме неконкурентоспособни. Настояваме за стабилност в цените на електроенергията и намаляване на ДДС", изтъкна председателят на Сдружението на хлебопроизводителите.

Людиев напомни, че ключовите фактори в цената на хляба са енергията, трудът и данъците, които плащат хлебопроизводителите. Според него стабилност в цените на енергийните източници може да доведе до намаляване на цената на хляба. Той обясни, че през последните 6-7 месеца браншът трудно се е справил с повишението на цената на тока, но смята, че ако се постигне стабилност при електроенергията, след това и суровините ще бъдат стабилизирани.

„Инфлацията няма как да не окаже влияние върху заплащането на труда на хората, които работят в бранша, и данъците, които в момента се затрудняват да плащат“, коментира Людиев.

Той отбеляза, че около средата на миналата година „почти е изчезнала сивата икономика“ в сектора, но непредвидимите цени на електроенергията са вкарали хлебопроизводителите в една от най-тежките кризи.

„Използвахме кредити, за да си платим електроенергията. Въпреки всичко помощите, които този месец бяха калкулирани в сметките за електроенергия, ни помогнаха доста", обясни Людиев, но потвърди, че много малки предприятия в страната са затворили.

Ще се стигне ли до фалити на средни и големи предприятия при повишение в цената на тока? Готвят ли протести хлебопроизводителите?

Гледайте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още