IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След местния вот: Има ли сигнали за разпад на управлението

ГЕРБ спечели безспорно изборите по нечестен начин и е моралният губещ в играта, каза политологът Кънчо Стойчев

10:22 | 05.11.19 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

"Има поводи да не са щастливи ГЕРБ. Да, победители са, но с едно голямо ако", каза пред БНР политологът Любомир Стефанов - преподавател в Нов български университет. По думите му в партията има процес на разпределяне и преструктуриране на наследството, оставено от предишния втори човек в ГЕРБ - Цветан Цветанов. Според Стефанов не само липсата на Цветанов е причина за загубата на управляващите в няколко областни градове, а и проблемите в местните структури.

"Навсякъде, където ГЕРБ загуби, а и там, където загуби с много малко, се осъществи една своеобразна ляво-дясна коалиция. Абсолютно видима". Това каза социологът Кольо Колев в предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт".

Според него Мая Манолова стопи разликата с Йорданка Фандъкова с гласове, които дойдоха от дясното.

"Не толкова, че повярваха на Манолова, а това беше битка срещу дерибейщината, срещу цветановщината, герберщината", коментира още социологът и уточни, че Мая Манолова е била инструмент за битка срещу ГЕРБ, а не срещу Фандъкова. 

"Не само дясното подкрепи лявото, но и лявото подкрепи дясното", обобщи Колев. Любомир Стефанов не се съгласи с това заключение и обясни:

"В София десните запазиха позициите си, но с условие, че в коалицията "Демократична България" само ДСБ са десни, "Да България" и Зелените не са десни", категоричен бе той. 

Във връзка с позиционирането на ГЕРБ по оста ляво - дясно политологът обясни, че като член на Европейската народна партия ГЕРБ имат маркер на дясна партия, но политиките им на национално ниво не дават категоричност на дясната им принадлежност.

"Обединение в дясно винаги е завършвало с имплозия и после много шарени остатъци по политическия пейзаж", коментира още Стефанов. По думите на политолога вотът в столицата е бил за каузи.

Според Кольо Колев Мая Манолова има потенциал да стои в центъра и да бъде привлекателна и за десни, и за леви.

"Това е бъдещето. Това ще събори ГЕРБ, а не БСП. Тези фигури са, които могат да лансират кауза за национален протест", каза социологът.

Политологът Любомир Стефанов коментира, че в България не през фигури, а през партии може да се случи политическа промяна. „ГЕРБ спечели безспорно изборите по нечестен начин и е моралният губещ в играта. Видяхме една бездействаща власт – гласовете се купуваха открито по площадите и тротоарите”, изтъкна политологът Кънчо Стойчев по bTV.

За него вотът е показал, че дори хората да не са си сменили политическите възгледи, гласоподавателите от двете страни искат промяна в модела на управление. Според Стойчев няма вреда в това да има моментни обединения с цел подобряване на условията в страната. Политологът смята, че в момента няма ясно представителство на десните хора в България, а има достатъчно представители на либералите.

"Резултатът от местните изборите показа, че мнозинствата, с които ГЕРБ управлява в момента не са най-стабилните или приеманите от хората, заяви политологът Даниел Смилов. По-думите му отливът от гласове в управляващата партия идва от това, че през 2015 г. ГЕРБ се коалира с „Реформаторския Блок” за София, а на тези избори се обединява с ВМРО.

„Едни хора прецениха, че ситуацията е толкова нетърпима и решиха, че е нужно да се гласува за Мая Манолова, за да се стартира разпад на управлението. Други прецениха, че не са чак толкова лоши нещата. Това не означава, че гласоподавателите са сменили политическата си идеология”, обясни той. Освен това подчерта, че у нас не е определящо дали си първа партия. По думите му е важно с какви партньори се управлява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още