Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

S&P потвърди кредитния рейтинг на София

Българската столица има капиталова програма, която има възможност да се балансира при необходимост, посочват от международната рейтингова агенция

S&P потвърди кредитния рейтинг на София

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" (S&P Global Ratings) потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на София - 'BBB със стабилна прогноза, който е равен на рейтинга на България.

Още по темата

Българската столица продължава да има по-стабилни икономически показатели от средното за страната, както и добра ликвидност, пише в публикацията на рейтинговата агенция, цитирана от Столична община.

Диверсифицираната местна икономика, ниската безработица и финансовата дисциплина са сред основанията на S&P да запазва доверието си и да потвърди прогнозата за развитието на града.

Рейтингът отразява ролята на София като административен, финансов и търговски център на България. Въпреки, че националният БВП на глава от населението е по-нисък от средноевропейския и други сравними държави, столичани имат по-висок стандарт на живот от средния за страната, отбелязват от агенцията.

Структурата на приходите на София балансира непредвидимата финансова рамка, в която по принцип работят българските градове.

Въпреки ограниченията и предизвикателствата, предизвикани от пандемията от COVID-19, икономиката на българската столица работи по-добре от средното за страната, посочват от агенцията. София има ясна стратегия да се рекламира като инвестиционна зона и дигитална столица. От S&P очакват, че безработицата в града ще остане доста под средното за страната.

Рейтинговата агенция подчертава, че институционалната рамка, в която работят българските местни власти, все още се развива. Заради важната роля, която българското правителство има в цялата финансова система на страната, възможността да се прогнозират финансите на града е по-ограничена.

София има ограничен размер на дълга и стабилна ликвидна позиция благодарение на устойчивите финансови резултати и външно съфинансиране на инвестиционната си програма. S&P очакват столицата ни да продължава да има стабилни приходи и разходи при нормализирането на икономиката.

Градът има капиталова програма, която включва продължение на трета линия на метрото, развитие на ВиК сектора, рехабилитация на пътища, реновиране и разширение на образователната инфраструктура. От рейтинговата агенция напомнят, че градът има възможност да балансира тази програма при необходимост.
 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Хотелиерите у нас отчитат по-сериозен спад в приходите през октомври