Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Стартът на електронните рецепти се отлага за 1 юли

Лекари и аптеки ще имат още два месеца да подготвят софтуера си

Стартът на електронните рецепти се отлага за 1 юли

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Въвеждането на електронните рецепти се отлага с два месеца. Вместо от 1 май те ще трябва да влязат в оборот от 1 юли. Това става ясно от промени в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, които предлага здравният министър в оставка Костадин Ангелов.

Електронните рецепти бяха стартирани от началото на годината с идеята да функционират напълно от началото на май. Заради липсата на софтуерна готовност сред аптеките към националната здравна информационна система обаче ще има ново забавяне.

Е-рецепти досега издаваха само в някои по-големи аптеки в страната. Затова здравното министерство удължи срока, в който може да действат и хартиените рецепти до края на април. Към момента отново няма готовност за издаване на електронни рецепти и новият срок за въвеждането им е 1 юли. 

Още по темата

Новото удължаване на срока трябва да даде възможност на лекарите, които към момента не са надградили медицинския си софтуер, да се приспособят напълно към новия ред, посочва се в мотивите на министъра.

Срокът за обществено обсъждане на промените е 30 април.

Министерството на здравеопазването пусна и инструкции за преминаването към е-рецептите за фармацевтите.

Електронна рецепта дава възможност за предписване и отпускане на всички разрешени за употреба лекарствени продукти в страната – с и без рецепта. Те се изписват както на електронна бланка МЗ-НЗОК №5 и 5А, така и на електронна бяла рецепта за свободна продажба.

Хранителните добавки не влизат в обсега на електронната рецепта и не се предписват чрез нея. За тях остава да важи обикновена бяла хартиена рецепта.

Медицинските изделия и диетични храни, които НЗОК плаща в условията на извънболничната помощ, също ще се изписват на хартиена бланка НЗОК №5 и 5А, както и всички продукти регистрирани като изделия, които се продават свободно в аптеките (има такива капки за нос, табл. за смучене и др.), защото за тях към момента няма интегриран регистър.

Когато лекарят няма интернет свързаност по някаква причина, е предвиден режим на работа в офлайн среда. Тогава той принтира рецептите, както прави сега и ги дава на пациента. Лекарският софтуер помни, че има не изпратени рецепти и автоматично ги изпраща към НЗИС, когато се възстанови интернет връзката.

По статията работиха: автор Евгения Маринова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Борисов: България е сред първите в ЕС, които ще приемат дигиталния зелен сертификат