IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо останахме без електронно гласуване?

Невъзможността за манипулиране на вота е сред предимствата на машинното гласуване, заяви Ваня Нушева

10:54 | 30.11.18 г. 2
<p>
	Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Шест месеца преди евроизборите машинното и електронното гласуване скараха управляващи и опозиция. Електронното гласуване със сигурност няма да се осъществи, а машинното ще бъде доста ограничено.

Невъзможността за манипулиране на вота е сред предимствата на машинното гласуване, каза пред Bulgaria ON AIR програмният директор на ''Прозрачност без граници'' Ваня Нушева. Тя обаче изтъкна, че е невъзможно да бъде осигурено машинно гласуване с преносими урни при хората, които гласуват вкъщи. 

"1000 машини е имитация и отказ за въвеждане на машинно гласуване", отбеляза Ваня Нушева.

Тя каза още, че електронното гласуване трябва да е сигурно и не трябва да отлагаме процеса за електронна идентификация. Но добави, че този вид гласуване създава риск от разширяване на възможностите за злоупотреби и натиск върху бедните и онеправдани избиратели.

Разумният вариант е да търсим електронно гласуване за българите в чужбина, смята тя.

"Къде в Европа се гласува с машини? В момента никъде! В Холандия имаше машинно гласуване, махнаха го“, заяви политическият анализатор проф. Михаил Константинов, който е част от от ''Информационно обслужване''.

"Сигурен съм, че догодина ще бъде успешно машинното гласуване", каза проф. Константинов и подчерта, че трябва да бъдем изключително внимателни с електронното.

Според него политиците ни се притесняват, че при такъв вид гласуване ще се увеличи много вотът от ромските гета и този от Турция.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
neverland
преди 5 години
Сега пак поне има известни "трудности" пред контролирания вот като: че трябва да се записват формално на даден адрес, че трябва да се организират автобуси и да се пътува...но с електронно просто им казваш на всички да се редят при теб на компа и да гледаш какво пускат...хич да не го приемат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
neverland
преди 5 години
Е, това е истината. Последното изречение. Затова не го въвеждат и протакат. Затова, въведоха уседналост, за да не може да се реди парламентът от Турция. Ако се реализира електронно гласуване(в смисъл от койтото и да е компютър да може да гласува всеки с електронна лична карта)...ще стане страшно...по махалите и в Турция местните дерибеи ще отворят един лаптоп и ще наредят всички с право на глас да се наредят при тях и да гласуват явно. И по селата ще е така, в кабинета на кмета на компа му, пред него, един по един.По принцип, като сигурност, електронното гласуване не отстъпва на хартиеното. Рискът от хакерски атаки и сривове на системата е аналогичен на влаченето на чували с бюлетини по улиците от хора на надник. Друг въпросът, че гласуването към момента се провежда в определени помещения, проверени, охранявани, запечатани...докато при електронното...не се знае дали кметът на село(който е викнал всички старци и неграмотни да гласуват на неговия комп в офиса) не е инсталирал програмка на компа или скрита камера, която да записва екрана и така после да разбере как са гласували хората. От тази гледна точка не е сигурно електронното гласуване, а не като качество на самите данни. Тайната на вота е под въпрос, контролирания вот ще се улесни мнооого, защото вече ще могат да гласуват пред теб на комп където и да е, без пердета и стаи.Славчо си мисли, че като в чужбина имало 2 млн българи с електронното гласуване ще могат да се дръпнат да гласуват много от тях и то за него. Той си мисли, че като в Чикаго има 50-100 хил българи и им направи един концерт и Деси Добрева им изпее "Облаче ле бяло" вече има 80 хил гласа за себе си. Само дето аритметиката не е такава, на хората не им пука, дистанцирани са, претопени са,така че сънищата за стотици хиляди гласове от чужбина(освен вота от Турция) са си чисто мокри. Просто заради лакомията и мечтите си да лапне гурбетчийския вот(защото тук си знаем що за стока е)Славчо от тъпотия ще отвори вратата на Пандора и турския вод ще ни залее.Също...моментът дали е редно изобщо да имат право да гласуват български граждани, които не живеят в страната....май имаше решение на конституционния съд, ама все трябва да има начин да се заобиколи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още